Una anècdota del genial escriptor Pío Baroja

Lluís R. Samper Pascual

L’any 1904, en una tertúlia, quan s’estava parlant dels espanyols i de les diferents classes d’ells, el novel·lista basc Pío Baroja, sorprengué a tots dient “La veritat és que a Espanya hi ha set classes d’espanyols… Sí, com els 7 pecats capitals. A saber:

  1. Els que no saben
  2. Els que no volen saber
  3. Els que odien el saber
  4. Els que pateixen per no saber
  5. Els que aparenten que saben
  6. Els que triomfen sense saber i
  7. Els que viuen gràcies a que els altres no saben”.

Unamuno i Benito Pérez Galdós aplaudiren a Baroja, sobretot pel darrer punt, el que diu “Els que viuen gràcies a què els altres no saben”. Opinaven ambdós que aquests darrers són el que s’anomenen a si mateixos “polítics” i, a vegades, fins i tot, “intel·lectuals”.

Sorprèn enormement que al cap de 118 anys, la classificació que va fer de la societat espanyola, de l’època que li tocà viure, encara tingui sentit, encara més quan en Pío Baroja no arribà a conèixer cap dels polítics i governants actuals.

Profund coneixedor de les febleses de l’ànima humana, crec que Baroja ens va voler “retratar” una mica a tots, no tan sols als espanyols. Si no heu llegit a Baroja us recomano que ho feu. Us ho passareu molt bé si us endinseu en la seva obra.

TOTES LES NOTÍCIES