Una altra unitat de sang de cordó provinent d’Andorra contribueix a salvar la vida d’una persona

Cartell indicant que la sang de cordó umbilical salva vides
Satisfacció dels professionals per la qualitat del programa (Govern d’Andorra)

La Comissió de seguiment del programa de donació d’unitats de sang de cordó umbilical ha celebrat aquest dilluns la seva reunió anual per a fer balanç del funcionament del projecte. Aquest 2022 ha tingut lloc el setè trasplantament amb una unitat de sang de cordó umbilical provinent d’Andorra, una dada que posa en relleu l’eficiència i qualitat del programa.

Així, segueix en augment el nombre de dones inscrites al registre de donants. Si l’any 2020 el 47,6% de les dones que parien estaven inscrites, l’any 2021 aquesta xifra se situava en el 48,5% i l’any 2022 és, de moment, del 54,3%. En relació amb el nombre de mostres de cordó recollides, l’any 2020 es va col·lectar una mostra en el 37,1% dels parts, l’any 2021 en un 32,6% i aquest any, fins a la data, en un 27,6% dels parts.

D’aquesta manera, els integrants de la Comissió han volgut destacar les elevades xifres de dones inscrites al programa i la qualitat de les mostres recollides, ja que no s’ha detectat cap contaminació en el procés de recollida. També s’ha ressaltat la millora en l’eficiència del programa gràcies a l’ampliació dels usos de les unitats de cordó per a produir hemocomponents (com ara col·liris de sang de cordó per a persones amb greus afectacions oculars o plasma de cordó per a curar úlceres de peu diabètic) o la conservació en biobancs per a usos en projectes de recerca.

La Comissió, que té com a principal responsabilitat la supervisió del funcionament del programa, està integrada per representants del Ministeri de Salut, així com representants de l’Organització Nacional de Trasplantaments d’Espanya, l’Organització Catalana de Trasplantaments, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, la Fundació Carreras (que gestiona el registre de donants de medul·la òssia), el Servei de ginecologia i obstetrícia del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i la Fundació Crèdit Andorrà (que finança les campanyes de promoció del programa).

Programa de donació de medul·la òssia
En la reunió d’aquesta setmana també s’ha analitzat el funcionament del programa de donació de medul·la òssia, que també ha assolit unes altres xifres de donants inscrits a  www.andorra.medullaossia.org. En concret, fins a 82 persones s’hi ha donat d’alta des de l’inici del programa l’any 2020. També s’ha destacat l’èxit de les campanyes de donació de medul·la organitzades conjuntament amb les campanyes de donació de sang. Concretament, aquest any 2022 s’ha participat en 3 campanyes de donació on s’han inscrit un total de 62 persones com a donants.

Finalment, també s’ha exposat l’estat de situació de la donació de teixits a Andorra. Concretament, s’ha indicat la voluntat d’iniciar les extraccions amb còrnies, que és un teixit senzill d’extreure que es pot dur a terme per un equip d’Andorra degudament format. Actualment s’està treballant en els circuits d’extracció, en l’adequació de la normativa, en la formació del personal i en les autoritzacions necessàries per a poder efectuar el pas d’aquests teixits per la duana.

TOTES LES NOTÍCIES