Monòlit en record de Josep Giró, un referent de l’esquí nòrdic

Josep Giró
Josep Giró (arxiu)

L’estació d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm disposa des de fa pocs dies d’un monòlit que recorda la figura de Josep Giró Roca, referent de l’esquí nòrdic a l’Alt Urgell i el Pirineu a finals del segle passat. Giró, nascut a la Seu d’Urgell el 1955, va morir el 10 de gener de 2019, als 63 anys, a Sant Julià de Lòria, on havia viscut i treballat al llarg dels seus darrers anys de vida.

Més d’una seixantena d’amics i familiars de Josep Giró es van trobar al Refugi de la Basseta, a l’estació de la Vall de Castellbò, per a estrenar aquest monument i recordar-lo. Entre els participants a l’homenatge hi havia el seleccionador d’esquí nòrdic d’Andorra, Joan Erola; l’actual tècnic de l’equip espanyol, Ferran Pubill, l’atleta i esquiadora Laura Orgué i la piragüista Mònica Doria.  

La instal·lació, feta amb pedra i ferro, marca des d’ara l’inici del ‘Circuit Giró’, amb el qual Sant Joan de l’Erm ja s’havia afegit als diversos reconeixements pòstums que s’han fet a l’esportista al llarg dels darrers quatre anys, tant a l’Alt Urgell com a Andorra. A la Seu d’Urgell, el febrer de 2019 se li va fer un homenatge públic a la Sala de la Immaculada, en el marc del lliurament de reconeixements a esportistes locals que destaquen a nivell estatal o internacional.

Josep Giró va ser vint vegades campió de Catalunya i quinze cops campió d’Espanya d’esquí de fons, en diferents distàncies, a més de ser el vencedor absolut de la Marxa Beret els anys 1981 i 1984. Això li va permetre esdevenir el referent estatal d’aquest esport als anys 80 i participar en tres Jocs Olímpics d’Hivern: els de Lake Placid 1980, Sarajevo 1984 i Calgary 1988. En aquests últims Jocs va coincidir-hi amb el també urgellenc Jordi Ribó, que el rellevaria com a principal fondista català en els anys següents. En la seva etapa a l’elit, Giró també va disputar tres Campionats del Món, els anys 1982, 1985 i 1987. 

Després de tretze temporades al màxim nivell, a finals dels 80 l’esportista pirinenc es va retirar de la competició i va esdevenir entrenador de la Federació Espanyola (RFEDI). Més endavant es va instal·lar a Sant Julià de Lòria.

TOTES LES NOTÍCIES