L’IPC del gener arriba al 3,6%

secció de fruiteria i verduleria d'un supermercat
Secció de fruiteria i verduleria d’un supermercat. Foto: Arxiu

La variació anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) corresponent al mes de gener del 2022 és del +3,6%, un fet que mostra com els preus s’han incrementat en un 0,3% respecte del desembre del 2021. Segons publica aquest dilluns el departament d’Estadística, la inflació subjacent, que és la variació de l’IPC sense tenir en consideració els productes energètics i frescos, se situa al +1,7% en relació amb el mateix mes de l’any anterior.

L’IPC mostra dos comportaments diferenciats. D’una banda, els preus dels productes frescos tenen una tendència a la baixa, ja que passen del +5,4% el mes passat al +4,3%. Per contra, en el cas dels productes petroliers es registra una tendència a l’alça, pel fet que passen del +31% durant el mes passat al +31,9%. D’altra banda, la resta de productes mantenen una progressió més mesurada, fet que explica la diferència entre l’índex general i la inflació subjacent.

Des del mes d’abril els índexs de preus de consum han patit un fort increment, bàsicament degut a l’augment dels preus dels productes petroliers. Si bé el coneixement és generalitzat en tots els països, com passa amb el grup d’alimentació, tot i que en menor mesura que en el grup de productes petroliers, sobresurten certes divergències entre Estats. En aquest sentit, cal remarcar el comportament divergent entre Espanya i la resta de països, essencialment motivada per l’increment dels preus de l’electricitat i que, en el cas d’Andorra presenten una variació nul·la.

TOTES LES NOTÍCIES