Les entitats bancàries andorranes creixen en benefici un 12,5% i en recursos de clients un 11%

gràfic d'evolució recursos gestionats pels bancs

La banca andorrana tanca l’exercici 2019 amb una millora dels indicadors principals com el benefici, el volum dels recursos gestionats, la inversió creditícia, la rendibilitat i la ràtio de solvència. Totes aquestes xifres són un avançament del tancament oficial a 31 de desembre de 2019 que han de ser revisades pels auditors i aprovades pels òrgans de cada entitat.

El conjunt dels bancs andorrans, Andbank, BancSabadell d’Andorra, Crèdit Andorrà, MoraBanc i Vall Banc han assolit a 31 de desembre de 2019 un total de 49.714 milions d’euros de recursos gestionats, una xifra que s’ha incrementat un 11% respecte el 2018, i que s’ha duplicat en la darrera dècada.

Igualment, la banca andorrana ha tingut un creixement important dels beneficis agregats del 12,5% respecte de l’exercici anterior, fins els 112 milions d’euros. Tot i la conjuntura econòmica de tipus d’interès baixos, l’adaptació contínua a la normativa bancària internacional que suposa entre d’altres majors exigències de provisions, i les fortes inversions tecnològiques, els bancs han aconseguit transformar el negoci per retornar als beneficis creixents.

La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, destaca que en aquest avenç del resultats de la banca andorrana “el sector a Andorra ha aconseguit retornar de forma consolidada als beneficis creixents amb uns balanços reforçats i rendibles”.

La inversió creditícia bruta s’ha incrementat fins als 6.059 milions d’euros, un 2,5% superior a l’exercici 2018, qüestió que denota el creixement de la demanda per part de clients i empreses.

Durant el 2019, tots els bancs de la plaça han mantingut els seus ratings internacionals, el que demostra la confiança en el sector per part de les agències gràcies al manteniment d’uns fonaments sòlids.

Una altra dada important que mostra la sostenibilitat i confiança en el sector bancari andorrà és la rendibilitat financera (ROE) que se situa en un 7,76%, per sobre de la mitjana de bancs europeus (6,60% segons dades del BCE del 3r trimestre del 2019).

La ràtio de solvència CET1 (phase-in) és del 16,98% a 31 de desembre del 2019, superior a la de l’exercici anterior que era del 16,30%, i per sobre de la mitjana dels bancs europeus que se situa en el 14,37% segons dades del Banc Central Europeu (BCE) del 3r trimestre del 2019. El 2019 serà el primer exercici en què les entitats presentin la ràtio de solvència segons els criteris europeus de Basilea III després de l’entrada en vigor durant el gener del 2019 de la Llei de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.

Esther Puigcercós valora que “com a plaça tenim uns pilars forts per a encarar el futur amb l’experiència d’equips professionals, una economia domèstica en creixement, un mercat internacional amb oportunitats, alta solvència i fortalesa, i una transformació digital i normativa homologada”.

Andorran Banking Observatory
A finals del 2019 Andorran Banking a través de la seva nova plataforma Andorran Banking Observatory, va elaborar un informe que recull els principals indicadors sobre la transformació digital que està duent a terme la banca andorrana. Segons Puigcercós, “es constata el compromís de les cinc entitats envers aquesta transformació digital per a donar satisfacció als clients amb una veritable estratègia multicanal.”

Per a la directora general d’Andorran Banking “la nova plataforma donarà informació de les tendències de la banca en general i especialment a Andorra mitjançant informes periòdics sobre temàtiques d’interès. Volem donar a conèixer què fem a la banca a Andorra per ser més transparents quant a les nostres activitats”.

Sobre Andorran Banking
Fundada l’any 1960, l’Associació de Bancs Andorrans agrupa les entitats bancàries d’Andorra, representa els seus interessos, vetlla pel compliment de les bones pràctiques bancàries i impulsa iniciatives orientades a la millora dels estàndards del sector.