La plataforma contra Grifols defensa que el laboratori aportarà riscos i demana una consulta ciutadana

Una reunió pública de la plataforma contra Grífols
Una reunió pública de la plataforma contra Grifols. Foto: ATV

Què hi guanya Andorra? Amb aquesta pregunta ha començat la reunió sobre el projecte de Grífols organitzada per la plataforma ciutadana per resoldre dubtes en matèria jurídica, de seguretat i salut pública del Centre de Recerca en Immunologia dels Pirineus. L’impulsor de la plataforma, Enric Dolsa, considera que no aporta cap benefici a l’Estat sinó riscos per a la salut i reclama un referèndum.

La consellera general Carine Montaner ha afegit que el laboratori també representa riscos econòmics. A més, que hi ha contradiccions en l’acord firmat confidencial i el pacte de socis i ha recordat que una clàusula obligaria el Govern a comprar l’empresa en cas que no pogués exercir la seva activitat.

En relació amb aquesta anàlisi, l’especialista en dret internacional, de negocis i fiscalitat Maître Virgínia de Araujo Recchia creu que els contractes estan desequilibrats i especula que el motiu de l’interès de Grifols per Andorra no és la fiscalitat sinó la falta de bioètica i l’aplicació de medicina i protocols corresponents al Principat. Montaner apuntava que no es compta amb la llei de bioètica ni està signat el conveni d’Oviedo que delimitaria un marc d’acció.

Ara bé, tot i que la plataforma ha defensat que tampoc aportaria prestigi internacional, Margarita Arboix, ex subdirectora general de Medicaments Veterinaris a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, creu que sí, si fes algun descobriment. A més, ha defensat que la col·laboració público-privada és essencial per tenir rendiments i avançar en la ciència.

En la mateixa línia, l’expert en Bioquímica i Biologia Molecular, José Aguilera, ha valorat que el Govern ha de ser ambiciós i fer recerca. Un fet, ha apuntat, que també generaria beneficis a la Universitat d’Andorra i econòmics. També ha insistit en la importància d’enfortir les relacions internacionals i que aquesta seria una bona manera.

TOTES LES NOTÍCIES