La crononutrició: alimentar-se en funció de l’hora del dia

crononutricio
Crononutrició (Istock.com)

La Crononutrició és un concepte sorgit el 1986 (tot i que el seu interès va augmentar a partir de 2013) i que ve a demostrar que l’hora en la qual consumim els aliments juga un paper important, influïnt directament en la nostra salut i també en la pèrdua de pes.

Aquesta disciplina, aconsella respectar el ritme natural de l’organisme i menjar quan aquest és més favorable a poder assimilar els aliments.

Cal tenir en compte però, que els nostres horaris no són molt favorables per a això, atès que mengem i sopem molt tard amb relació als ritmes circadiaris (ritme biològic relacionat amb els moviments de translació i rotació de la terra) del nostre cos.

La crononutrició aconsella fer el menjar principal del migdia abans de les 15 h i el sopar, encara que no marqui horaris preferents, és convenient que es produeixi almenys dues hores abans d’anar a dormir.

Adverteix així mateix dels riscos que suposa per exemple sopar massa tard, i és que aquesta pràctica afavoreix la diabetis i l’obesitat, entre altres problemes.

Altres recomanacions útils d’aquesta teoria és dormir entre set i vuit hores, dedicar-li al desdejuni almenys vint minuts del nostre temps i fer-lo de manera asseguda, no fer esport tampoc durant la nit o a les últimes hores de la tarda, evitar cafè i refrescos i no estar exposats durant el son a llums que provinguin d’aparells electrònics.

TOTES LES NOTÍCIES