Inclusió de Cal Puigcernal i les construccions agroramaderes associades a l’Inventari general del Patrimoni Cultural

Vista parcial de Cal Puigcernal (SFGA)
Vista parcial de Cal Puigcernal (SFGA)

Amb l’objectiu de continuar amb la protecció del patrimoni cultural del país, el Consell de Ministres ha aprovat la inclusió de Cal Puigcernal i les construccions agroramaderes associades – la casa pairal, l’era de la casa a Prats, la borda de la partida del Cultiar a Prats i la borda a Incles – a la secció segona de l’Inventari general del Patrimoni Cultural, com a Bé Inventariat (BI). La proposta d’inclusió, que es va iniciar a petició de la propietat, compta amb la valoració positiva i l’acord del Consell Assessor del patrimoni cultural, així com del Comú de Canillo.

La casa Puigcernal representa un testimoni rellevant de les formes de vida que van caracteritzar la societat rural de muntanya andorrana fins a la segona meitat del segle XX. La data de construcció, la tipologia arquitectònica i la tècnica constructiva, i el fet que es tracta d’una casa, en el seu sentit més ampli – espai de producció i reproducció, que inclou les explotacions secundàries situades fora del nucli de Prats – són elements clau que atorguen a aquestes construccions el valor per a ser incloses com a Bé Inventariat.

A més, la casa pairal i les seves edificacions agroramaderes associades representen béns culturals rellevants. D’una banda, és la llar d’una de les famílies més antigues de la parròquia de Canillo, i, d’altra banda, és un exemplar representatiu de l’arquitectura vernacular pròpia del país. Així mateix, totes les construccions estan ben conservades i no han patit excessives transformacions, ja que les modificacions que s’hi van introduir a mitjan segle vint es van mantenir dintre de la línia constructiva original.

TOTES LES NOTÍCIES