El xató

Un plat de xató (Getty images)
Un plat de xató (Getty images)

Aquesta amanida es diu que prové de les zones vinícoles del Garraf i el Penedès, comarques que es disputen el seu origen. És una recepta d’elaboració molt senzilla i ràpida, tan sols en la salsa és a on invertirem una mica més de temps.

Aquests són els ingredients per a 4 persones:

– 1 escarola
– 150 g de bacallà dessalat
– 4 anxoves
– 16 olives negres

Per a la salsa:

– 100 g d’ametlles
– 100 g d’avellanes
– 4 nyores
– 4 grans d’all (escalivats)
– 2 tomàquets (escalivats)
– 1 culleradeta de pebre vermell
– 2 llesques de pa
– Vinagre
– Oli d’oliva verge

Preparació de la salsa

1. El primer que farem serà escalivar els tomàquets i els alls. Això es fa embolicant tant el tomàquet com els alls en paper de forn formant bossetes i portant-los al forn fins que es facin (ho veurem perquè la pell del tomàquet s’arruga). També pots rostir-los sense necessitat d’embolicar-los. Amb l’escalivat, el que aconseguim, és molt més sabor en els plats.
2. Torrarem lleugerament les llesques de pa.
3. Picarem la fruita seca fins a obtenir una textura de pols.
4. Escaldarem les nyores i les pelarem. Quan estiguin, les afegirem a la picada.
5. A continuació, afegirem els tomàquets i els alls, el pa trossejat i ho passarem tot per la batedora.
6. Afegirem una mica d’oli i vinagre.

Preparació de l’amanida

– Agafarem una safata per a servir i rentarem i trossejarem l’escarola.
Esmicolarem el bacallà i el repartirem també per la safata.
– Finalment, afegirem les anxoves i les olives i li abocarem la salsa de romesco.

[do_widget id=category-posts-pro-64]