El Servi Integral d’Atenció a la Dona es posa en marxa aquest proper dilluns 2 de març

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha informat aquest dimecres durant la sessió ordinària del Consell de Ministres de la immediata posada en marxa del Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD). El servei estarà present a la totalitat dels onze Centre d’Atenció Primària (CAP) del país de forma rotatòria i amb cita prèvia amb la voluntat d’estar a tot el territori.

El SIAD es posarà en marxa aquest proper dilluns 2 de març amb professionals sanitaris, concretament llevadores, especialitzades en salut sexual i reproductiva. Si escau es derivarà el cas a altres professionals de referència legals, psicòlegs, ginecòlegs o treballadors socials vinculats amb el servei i del país.

Aquest pas referma el compromís del Govern amb la posada en marxa del servei després que el passat mes de novembre es presentés l’elaboració del projecte que s’ha treballat conjuntament entre les secretaries d’Estat de Salut; Afers Socials, Habitatge i Joventut; i Igualtat i Participació Ciutadana.

L’atenció personalitzada es durà a terme de dilluns a divendres de dos quarts de vuit del matí a dos quarts de nou del vespre. A més, l’atenció també es podrà fer per telèfon al número específic 191 que estarà disponible de dos quarts de vuit del matí a dos quarts de nou del vespre o també per correu electrònic a  siad@saas.ad.

El servei té com a objectiu assegurar l’accés a la informació sobre salut sexual i reproductiva, inclosa la planificació familiar, garantint un servei accessible, assequible i acceptable per a totes les persones usuàries. A més, també busca promoure les decisions responsables i voluntàries sobre mètodes lliurament escollits de planificació de la família.

Pel que fa als requeriments d’informació relacionats amb la interrupció de l’embaràs, el programa es divideix en dues fases. Una destinada a informació prèvia a la interrupció voluntària de l’embaràs que està oberta a tota la població que desitgi informar-se’n. En aquest casos, el servei té definit un protocol d’actuació que s’inicia amb la demanda de l’usuari. Després es realitza una entrevista d’acollida on es facilita informació relacionada amb la demanda i que pot acabar amb una derivació del cas, si s’escau.

El SIAD també preveu l’atenció en una fase posterior a la interrupció d’un embaràs, ja sigui voluntari o involuntari, obert a les persones interessades, especialment la dona que ha viscut aquesta experiència i el seu entorn familiar, si escau. En aquest cas, el servei preveu un protocol que també comença a demanda de l’usuari i continua amb una entrevista d’acollida que evoluciona amb una avaluació i la creació d’un pla d’atenció individual que preveu l’activació dels recursos necessaris.

TOTES LES NOTÍCIES