El programa ‘Sense ficció’ de TV3 emetrà un documental sobre el judici d’una bruixa a la Seu d’Urgell

Documental 'Bruixes, la gran mentida', a TV3
Documental ‘Bruixes, la gran mentida’, a TV3. Foto: RàdioSeu

El programa “Sense ficció” de TV3 emetrà aquest dimarts, 25 de gener, a les 22.05 hores, el documental “Bruixes, la gran mentida”, sobre la persecució que van patir centenars de dones acusades de bruixeria en època moderna. Entre altres, la gravació recrea com a docuficció, basant-se en la documentació històrica, el judici de Jerònima Hugueta, la Carabassera, que es va fer a la Seu d’Urgell l’any 1616. Aquest cas va ser estudiat per la historiadora Carmen Xam-mar, membre de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, i publicat en un article a la revista “Manuscrits” l’any 2016.

Entre els segles XV i XVII Catalunya va ser un dels focus mundials de caceres de bruixes. Només en deu anys, entre 1619 i 1629, cent dones van ser penjades per acusacions de bruixeria. En total, més de mil dones es van executar al llarg de tot el període. Les comarques pirinenques, i també el Vallès, Osona i el Bages, van viure centenars de processos, en persecucions que s’estenien com una taca d’oli, amb acusacions, delacions i rumors en cadena. El documental, dirigit per Joanna Pardos, aborda aquesta qüestió a partir d’una investigació recent i exclusiva sobre aquest horror, que desmunta diversos tòpics que han perdurat fins ara, amb entrevistes als principals especialistes en el tema.

Alguns dels tòpics que rebat el documental són el tipus de víctimes de les matances o el paper de la inquisició. El resultat és “sorprenent, innovador i molt emocionant”, segons explica TV3, ja que “retrata no només l’aspecte històric i social d’aquests judicis, sinó també la vivència de les víctimes, que abans de ser executades van patir la injustícia, la traïció d’amics i veïns, i la humiliació, la impotència i la por, una vivència que té poc a veure amb el relat tradicional, folkloritzant, que s’ha fet de les bruixes”.

 

Tres línies narratives

Rodat a diverses poblacions de Catalunya, el documental té tres línies narratives que discorren paral·leles durant tot el metratge. D’una banda hi ha la recreació del judici de La Carabassera, que es va fer a la Seu d’Urgell al segle XVII i que va acabar amb la mort de Jerònima Hugueta acusada de bruixeria. Es tracta d’un dels processos més ben documentats que va passar en el període més virulent de les persecucions. Els espectadors podran veure com era un judici per bruixeria, des de la cacera als interrogatoris, les tortures, les proves manipulades i l’execució.

La segona línia narrativa són les entrevistes a experts diversos, des d’historiadors a advocades o membres de la judicatura que expliquen les darreres investigacions al voltant de les caceres de bruixes i també mostren com molts dels tòpics generats en aquells judicis a les bruixes es mantenen encara avui en la societat. Alguns dels entrevistats són l’historiador Pau Castell, la psicòloga Alba Alfageme o la jutge Lucia Avilés. En aquesta part també intervenen dones que en part han patit actualment les mateixes actituds que els caçadors de bruixes infligien a les seves víctimes acusades de bruixeria.

Finalment, hi ha una tercera línia narrativa que és el seguiment de la preparació de l’obra tradicional de teatre del Grup de Bruixes de Viladrau. A través d’aquest rodatge, es descobreixen aspectes diversos de les caceres de bruixes i es veu què en queda avui dia en la nostra societat.

 

‘No eren bruixes’

El documental neix fruit de la investigació de la revista d’història ‘Sàpiens’ i que va donar peu a la campanya ‘No eren bruixes’, el passat el març de 2021, amb un vídeo protagonitzat per les actrius Itziar Castro, Aina Clotet, Anna Ycobalzeta i Agnès Busquets; les escriptores Maria Barbal i Esther Vivas i l’advocada Carla Vall. La iniciativa compta amb un manifest, al qual s’han adherit més de 12.000 persones, una publicació en paper i un mapa interactiu.

TOTES LES NOTÍCIES