El Govern i la UNESCO uneixen esforços per a intercanviar experiències en matèria d’ètica i benestar digital

Marc Rossell i Tawfik Jelass (SFGA)
Marc Rossell i Tawfik Jelass (SFGA)

Garantir l’accés a la informació i avançar cap a l’eliminació de barreres digitals és un dels reptes que té sobre la taula el Govern. És per aquest motiu que aquest divendres el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, s’ha desplaçat fins a la seu de la UNESCO, a París per a reforçar les sinergies i l’intercanvi amb l’ens internacional en aquesta matèria.

Rossell ha mantingut una reunió de treball amb el subdirector general de la UNESCO per a la Comunicació i la Informació, Tawfik Jelass, amb qui ha signat una carta d’intensions per a compartir experiències en matèria d’ètica i governança de les plataformes digitals. La delegació andorrana s’ha completat amb l’ambaixadora d’Andorra a França, Eva Descarrega.

L’entesa permet cooperar en diferents àmbits vinculats a la digitalització amb l’objectiu fonamental de facilitar a tothom el lliure accés a la informació i baixar així les barreres que hi pugui haver per a evitar la discriminació per raons de gènere, sexe o edat. Les dues entitats s’emplacen a poder treballar i intercanviar informació al voltant dels drets digitals dels ciutadans amb la finalitat que estiguin al centre dels processos de les plataformes digitals.

Així, l’entesa també fa especial menció a la utilització de la intel·ligència artificial (IA) de forma ètica i confiable. En aquest punt, Marc Rossell, ha lliurat a Jelass el codi ètic sobre la IA que el Govern fa poques setmanes ha aprovat i que té com a objectiu promoure un ús correcte d’aquesta nova eina i difondre recursos bàsics necessaris per a interactuar-hi.

El document, adreçat al sector públic, privat i a la ciutadania en general, pretén servir de guia, a través de l’aportació d’algunes directrius i recomanacions, per tal de brindar suport per al desplegament adequat de la IA d’una manera fiable a Andorra. De fet, el secretari d’estat ha explicat que el text andorrà està alineat amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, entre els quals també hi és de model la UNESCO, que ja han posat sobre la taula la necessitat d’avançar en aquesta matèria.

[do_widget id=category-posts-pro-64]