El Govern català preveu anar aixecant les restriccions per la Covid-19 a partir de dilluns vinent

Passeig Joan Brudieu de la Seu d'Urgell
Passeig Joan Brudieu de la Seu d’Urgell (Fòrum.ad)

El Govern de la Generalitat de Catalunya prepara un pla per reobrir activitats actualment restringides a causa de la Covid-19, tal com estava previst, a partir del 23 de novembre. Tanmateix, aquesta reactivació es farà per “trams”, que seran tres o quatre, i cadascun tindrà una durada de 15 dies, segons ha avançat la consellera de Salut, Alba Vergés.

El pla es compartirà al llarg d’aquesta setmana amb els sectors implicats. Els responsables sanitaris han defensat que es comencin a aixecar de forma progressiva les restriccions a partir de dilluns vinent per la “bona tendència” de les dades de contagis dels darrers dies, tot i que adverteixen que encara no s’hauran assolit tots els objectius marcats, sobretot pel que fa a l’ocupació de les UCI. Vergés ha assenyalat que, tot i que fa uns dies Catalunya va superar el pic de contagis de la segona onada, encara no s’hi ha arribat pel que fa a l’impacte assistencial.

La setmana passada ja es va avançar que el pla començarà per les activitats a l’aire lliure, cosa que inclou les terrasses dels bars i restaurants, perquè com a principi general els exteriors són espais més segurs que els interiors pel que fa a la propagació del virus. En tot cas, Salut creu que cal deixar clar a la població que, tal com ja va passar a l’estiu, reprendre aquestes activitats “comporta assumir certs riscos”, i per això demanaran “prudència” i cercar “l’equilibri” entre la salut i la “vitalitat econòmica i social”, després que durant la desescalada ja es va detectar diverses situacions d’actituds imprudents en espais públics.

 

Encara s’estan registrant uns 3.000 nous contagis diaris
La consellera valora especialment que la velocitat de propagació del virus (Rho7) ja s’ha situat els darrers dies per sota d’1 de forma sostinguda, cosa que significa que el nombre de contagis continuarà baixant. Aquest és el primer objectiu que, si no hi ha cap canvi inesperat, sí que es complirà. El segon és que el nombre de casos diaris de coronavirus sigui d’un màxim de 1.000; una xifra, en qualsevol cas, encara molt elevada segons els experts. Actualment s’estan declarant prop de 3.000 casos diaris, mentre que a final d’octubre se’n van estar declarant uns 5.000 cada dia. Caldrà veure com evoluciona aquesta dada en els propers dies. Finalment, pel que fa a ingressats a les UCI, ara n’hi ha més de 500 i s’espera baixar dels 400 al final de la setmana.

Si bé les previsions de Salut era que Catalunya superés el pic de l’impacte assistencial al llarg de la setmana passada, Vergés ha afirmat que encara no s’hi ha arribat i que encara no s’ha doblegat la corba dels ingressos. El 6 de novembre, Salut va certificar que s’havia superat el pic de contagis de la segona onada i han de passar uns dies perquè la baixada de contagis es traslladi també al sistema sanitari, sobretot als hospitals.

 

Evitar una represa “descontrolada” com la de l’estiu
Per tot plegat, la titular de Salut ha demanat la col·laboració de tota la societat per “evitar anar enrere” quan comenci la reobertura, perquè “en l’estat actual, el sistema sanitari es pot veure molt perjudicat si no fem bé aquesta reobertura”. Alba Vergés veu “extremadament important que totes les persones siguin conscients que encara estem en pandèmia, i amb molts casos” i que cal “anar amb molta cura”.

El coordinador de la resposta a la Covid-19, Jacobo Mendioroz, hi ha afegit que reprendre les activitats no es pot fer “d’una manera descontrolada”, cosa que ja va passar a l’estiu, i ha assenyalat que a l’hivern, a més, és més fàcil el contagi perquè es fa més vida en espais interiors. Mendioroz creu que Catalunya “ha aconseguit un repte important” que és evitar “un confinament total” i mantenir alguns àmbits oberts, com les escoles i alguns sectors econòmics.

Finalment, pel que fa a l’ensenyament universitari, de moment haurà de continuar sent en general telemàtic i ara com ara no es pot parlar d’un retorn a les classes presencials, segons el Govern.

TOTES LES NOTÍCIES