El Govern ha aprovat la contractació d’un professional de l’arquitectura per a la redacció del projecte i direcció de les obres de conservació i il·luminació arquitectònica de l’església de Sant Martí de la Cortinada. L’adjudicació ha recaigut en l’arquitecte Enric Dilmé per un preu de 31.416 euros, amb un termini de presentació del projecte de dotze setmanes.
El projecte haurà de contemplar tot un seguit d’intervencions de restauració, de conservació integral i d’il·luminació, interior i exterior, de l’església de Sant Martí, per tal de millorar el manteniment i contemplació de l’immoble. La intervenció està prevista que es dugui a terme durant el 2025. Les darreres campanyes de conservació d’aquest monument daten de l’any 1995 i, després de gairebé trenta anys, l’església ha sofert alteracions pel pas del temps.
Aquest tipus d’intervenció integral s’emmarca en el programa del Departament de Patrimoni Cultural de redescoberta del romànic que preveu intervencions integrals en les capelles romàniques que ho requereixen, aprofundir en el coneixement històric i artístic i donar valors als elements més rellevants. Cal recordar que des de l’estiu, l’equip tècnic d’inventari i conservació de l’Àrea de Patrimoni Cultural ha iniciat els treballs d’actualització de l’inventari i les intervencions de restauració dels béns mobles d’aquesta església.
Sant Martí de la Cortinada forma part de la candidatura multinacional (Andorra-França-Espanya) a la Llista representativa del patrimoni mundial de la UNESCO ‘Els testimonis materials de la construcció de l’estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra’. Cal recordar que darrerament el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports està duent a terme diverses actuacions sobre els altres monuments de la candidatura, amb l’objectiu de garantir la millor conservació d’aquests, com és el cas de l’església Sant Joan de Caselles, rehabilitada recentment.
L’església (segle XII) és un dels exemples del romànic andorrà i l’any 2003 va ser declarada bé d’interès cultural. Tot i haver patit moltes ampliacions als segles XVII i XVIII, encara conserva part de les pintures murals romàniques originals in situ. Les reixes de ferro forjat, el mobiliari de fusta del segle XVII treballat amb musicadures i el carilló o el confessionari són altres elements importants de l’església.
Finalment, amb l’objectiu de donar a conèixer el monument situat a la parròquia d’Ordino el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, a través de l’Àrea de museus i monuments, ha planificat visites guiades gratuïtes a l’església fins al 30 de novembre. Concretament, es podrà visitar, durant el mes d’octubre, de dimarts a dissabte de les 10 a les 14 hores i de 15 a 18 hores, i els diumenges es podrà fer de 10 a 14 hores. Mentre que al novembre, les visites seran de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 15 a 18 hores.