Suècia reitera el seu suport a Andorra en les negociacions per a l’Acord d’Associació amb la UE

L'ambaixador del país nòrdic a Andorra, Teppo Markus Tauriainen, la ministra Ubach i Landry Riba
L’ambaixador del país nòrdic a Andorra, Teppo Markus Tauriainen, la ministra Ubach i Landry Riba (SFGA)

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, acompanyada del secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha presidit aquest dilluns una conferència per a tractar les prioritats de Suècia durant la seva presidència al Consell de la Unió Europea, a càrrec l’ambaixador del país nòrdic a Andorra, Teppo Markus Tauriainen.

En la reunió, l’ambaixador de Suècia ha presentat les línies estratègiques sobre les quals se centra la presidència sueca, i que tenen com a objectiu assolir una Europa més verda, segura i lliure: la seguretat, la competitivitat, la transició ecològica i energètica i la defensa de la democràcia i de l’estat de dret. En aquest sentit, el suport a Ucraïna condicionarà l’agenda, així com la situació econòmica actual, marcada per la inflació i els preus de l’energia. Així mateix, segons Teppo Markus Tauriainen, Suècia es compromet a concloure el “Fit for 55”, el conjunt de legislació en matèria energètica i climàtica que ha de permetre reduir la dependència dels combustibles fòssils.

Pel que fa a les negociacions de la UE amb Andorra, Mònaco i San Marino per a la conclusió d’un Acord d’associació, l’ambaixador ha reiterat el suport de Suècia perquè aquestes puguin avançar, amb l’objectiu de concloure les converses a finals del 2023, sota la presidència espanyola del Consell de la UE. De fet, el país nòrdic ha inclòs aquest dossier en el seu document estratègic on exposa els punts cabdals de la seva presidència.

L’ambaixador ha aprofitat també per a agrair a Andorra el seu alineament amb les sancions impulsades per la UE contra Rússia pel conflicte bèl·lic a Ucraïna i ha destacat que per tal de reforçar la Unió cal treballar conjuntament, tant amb els estats membres com amb socis estratègics per a la UE.

La presentació d’avui s’emmarca en la voluntat del Ministeri d’Afers Exteriors i de la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus d’apropar les institucions de la UE a tots els actors econòmics, polítics i socials. Cal recordar que el Consell de la UE és la institució europea formada pels diferents ministres dels estats europeus i encarregada de proposar, modificar i adoptar la legislació.

Per tant, el país que ostenta la seva presidència, que és rotatòria i d’una durada de sis mesos, influeix durant el seu mandat en l’agenda, i concretament en els avenços en qüestions com la negociació entre Andorra, Mònaco i San Marino i la UE per a la conclusió d’un Acord d’associació.

TOTES LES NOTÍCIES