Salut espera per a principi de l’any vinent les vacunes per a Covid-19 per a la meitat de la població

Joan Martínez Benazet
Joan Martínez Benazet. Foto: SFG

Joan Martínez Benazet ha celebrat l’anunci de la vacuna de la farmacèutica Moderna, amb una efectivitat del 94%, tot i matisar que la mostra sigui encara petita.

El ministre de Salut  s’ha mostrat confiat de poder disposar de vacunes contra la Covid-19 durant el primer trimestre de l’any vinent.

Això permetria començar a vacunar una part de la població, la més sensible, i després ampliar-ho a la resta. Espera poder-la subministrar a un 50 o 70% de la població els pròxims mesos.

Benazet ha explicat que “se’ns està dient cada cop més que el proper hivern serà més normal, si més no normal del tot” i ha destacat que estan apareixent elements com les vacunes i els tests d’antígens.

Respecte a aquests últims, ha assenyalat que “quan siguin en saliva arribaran a ser d’autoconsum i ens permetran fer una vida més normal i anar limitant la propagació del virus i anar immunitzant-nos”.

Martínez Benazet entén que una vacuna nova i desenvolupada amb tan poc temps generi dubtes i pors, però ha assenyalat que és l’eina més útil per combatre el SARS-CoV-2 i, si fos el cas, erradicar-lo.

En aquest sentit, ha comentat que “no hem de posar-ho mai com a obligatori”. Creu que la gent ha de decidir. “Hem de lluitar per convèncer-los de la bondat de la vacuna i de què l’estratègia de lluita contra el SARS-CoV-2 és aquesta”.

El ministre ha destacat que Andorra disposa de tres canals per adquirir vacunes: a través dels Estats veïns, Espanya i França; a través del projecte COVAX i directament als laboratoris. Ha anunciat que ja hi ha converses amb Pfizer i Sanofi i aviat també amb Moderna.

TOTES LES NOTÍCIES