Risc de suïcidis en adolescents

Roser Rodríguez Jerez
Roser Rodríguez Jerez

Crec que el suïcidi és un tema que genera molts interrogants des de diferents disciplines i actualment representa un problema sanitari d’interès mundial que es tracta d’un fenomen complex ja que s’implica en aspectes, socials i culturals.

En l’adolescència, els joves adquireixen noves capacitats cognitives que els permeten reflexionar sobre si mateixos, qüestionar les seves pròpies conductes, i també la de les seves figures parentals.

Al mateix temps, en aquesta etapa pot ser que el pare i la mare de fills adolescents quedin immersos en una confusió que els porti a deslligar-se d’ell més del que seria adequat respecte de les necessitats de contenció i cura que requereixen.

Podem entendre la depressió i els intents de suïcidi llavors com una forma que busca el jove d’acte agredir-se, en comptes d’agredir als seus pares.

L’adolescent vol protegir-los, tant d’algun conflicte que pot estar present a l’interior de la família, com dels sentiments d’angoixa que podrien tenir si els revelés el seu dolor.

Estar alerta davant canvis inesperats i mantenir una comunicació fluïda en la família ajudarà que puguis advertir aquesta situació. No s’han de subestimar les intencions suïcides. Si has arribat a un punt en que el teu fill es planteja el suïcidi i ho manifesta obertament hauries acudir a un professional.

L’ajuda professional és eficaç en aquests casos. Però tingues en compte que també l’entorn familiar i les amistats poden contribuir a millorar el problema.

Si el teu fill està en un període de crisi intenta que es comuniqui i es vegi recolzat per persones significatives per a ell.

Si s’assabenta que el seu fill pensa en el suïcidi, obtingui ajuda immediatament. El seu metge pot recomanar un psicòleg o psiquiatre o el departament de psiquiatria del seu hospital pot proporcionar-li una llista de metges. O l’associació de salut mental també poden donar-li recomanacions.

Si el seu fill es negués a anar a la cita, parli d’això amb el professional de salut mental i consideri assistir a la sessió i treballar amb el metge per assegurar que el seu fill tingui accés a l’ajuda que necessita.

Familiars, amics, tutors, etc  tota la xarxa de suport d’una persona pot tenir un paper fonamental a l’hora d’evitar aquest terrible desenllaç en la vida d’un ésser humà.

Però encara ens queda molt per avançar com a societat perquè la prevenció del suïcidi sigui eficaç.

TOTES LES NOTÍCIES