Protecció Civil de la Generalitat activa l’alerta del pla Neucat per nevades abundants al Pirineu

neu sdu
Enfarinada a la Seu d’Urgell (Ràdioseu)

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en estat d’alerta el pla Neucat per nevades abundants al Pirineu aquest dimecres. Les precipitacions en forma de neu s’aniran estenent i s’intensificaran dijous a la Catalunya Central i el prelitoral. La cota de neu baixarà i oscil·larà entre els 400 i els 600 metres.

Aquest matí ja ha nevat en moltes localitats del Pirineu i Prepirineu, entre les quals la Seu d’Urgell, amb gruixos d’entre cinc i deu centímetres a poblacions de la Cerdanya. A l’alta muntanya, els gruixos més importants s’han mesurat al Ripollès, amb 18 centímetres a Ulldeter (1.999 metres). Així, s’han registrat 10 centímetres a Das, 8 a Puigcerdà (Cerdanya), 4 a Bagà i la Pobla de Lillet (Berguedà) i 2 a Planoles i Campdevànol (Ripollès). A la Seu, s’ha mesurat 1 centímetre, tot i que la neu s’ha fos ràpidament.

Segons el Servei Meteorològic, la cota de neu rondarà aquest dimecres els 600 metres en general, tot i que al Pirineu occidental serà més alta i voltarà els 900 metres. Es podrà superar el gruix de 5 cm a cotes superiors de 700 metres.

De cara a la mobilitat, Protecció Civil recorda que s’ha de limitar al mínim i que els desplaçaments només es poden fer en els casos previstos pel decret d’estat d’alarma. També demana al sector del transport que consulti l’evolució de les previsions meteorològiques per planificar l’itinerari, i que estigui contínuament informat de les restriccions a camions que es puguin produir.