Pla pilot d’Acció Climàtica de la Generalitat a Soriguera per a crear paisatges agroforestals resilients al canvi climàtic

Anna Sanitjas, Marc Garriga i Josep Ramon Fondevilla, al centre de la imatge (Foto: Gencat)
Anna Sanitjas, Marc Garriga i Josep Ramon Fondevilla, al centre de la imatge (Foto: Gencat)

El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya endega un pla pilot al municipi de Soriguera, al Pallars Sobirà, per a “crear paisatges agroforestals resilients al canvi climàtic”. La situació actual del municipi, segons la conselleria, “mostra un gran percentatge de massa forestal i els estudis indiquen que aplicant la gestió actual, d’aquí a 30 anys el bosc seguirà la tendència de densificació i la superfície de matollar tendirà a augmentar”. Això pot provocar la “pèrdua de prats alpins, disminució de la superfície agrícola, menys disponibilitat d’aigua o més risc d’incendis”, asseguren.

Si el pla funciona correctament al municipi del Pallars Sobirà, que fa frontera amb l’Alt Urgell, Acció Climàtica vol estendre’l a la resta de Catalunya per, afirmen, “crear una nova cultura en la gestió del país” i “potenciar un canvi de paradigma”. Tot i això, l’element que més volen prioritzar és “la conservació de la biodiversitat”, seguit de “la superfície forestal, caps de ramaderia, número de pastures, disponibilitat d’aigua, la qualitat del sòl o la prevenció d’incendis forestals”.

L’alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla, ha valorat positivament aquesta proposta de la Generalitat perquè creu que “ajudarà la trentena d’explotacions ramaderes del municipi, tot incorporant noves zones de pastures i millorant la gestió del bosc”.

De la seva part, la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha dit que “gestionar els ecosistemes forestals i agrícoles tenint cura de la biodiversitat” esdevé un “repte de país davant l’emergència climàtica i fa necessària l’entesa entre tots els actors”.

A la presentació del pla pilot també hi ha intervingut el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga. Segons els autors d’aquest pla, si s’aplica, pot ajudar a recuperar la superfície de prats alpins, agrícola i ramadera, amb “un bosc estable i menys dens”, i “diversificar les masses forestals”. Concretament, auguren que la superfície agrícola augmentaria un 38%; i la cabana ramadera, un 41,50%. I opinen que si no s’aplica aquests dos elements patiran un retrocés del 35% i del 60% respectivament.

El treball l’han preparat tècnics del Departament, investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i representants de la societat civil.

TOTES LES NOTÍCIES