
La salsa arrabbiata és una salsa derivada de la salsa de tomàquet típica de la cuina de la ciutat de Roma i la regió del Laci que l’envolta. La salsa arrabbiata es prepara amb tomàquets, alls i pebres vermells picants fregits amb oli d’oliva. Al moment de servir s’afegeixen unes fulles de julivert picades i formatge pecorino ratllat. L’ideal és que aquesta salsa sigui picant, car és precisament de la seva picantor d’on prové el seu nom “arrabbiata”. Doncs, la proposta és fer pasta, concretament penne (un tipus de macarrons) amb aquesta salsa tan bona.
Ingredients (per a 4 persones)
- 400 g de penne (macarrons)
- 3-4 tomàquets madurs (o 400 g de tomàquet en conserva)
- 2-3 grans d’all
- 1-2 bitxos picants o caiena o una culleradeta de pols de bitxo
- 3-4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
- Fulles de julivert fresc
- Sal i pebre al gust
- Parmesà ratllat (opcional)
Preparació
- Preparar els tomàquets: Si fas servir tomàquets frescos, fes-los una creu a la base i s’escalden en aigua bullent durant uns segons. Després, pela’ls, treu-ne les llavors i talla’ls a daus.
- Coure la pasta: Posa una olla gran amb aigua i una mica de sal al foc. Quan bulli, afegeix-hi els penne (macarrons) i cou-los fins que estiguin al dente, seguint les instruccions del paquet (normalment uns 10-12 minuts).
- Sofregir l’all i el bitxo: Mentre la pasta es cou, posa una paella gran al foc amb l’oli d’oliva. Quan l’oli estigui calent, afegeix-hi els grans d’all tallats a làmines fines i el bitxo picat o la pols de bitxo o caienes. Sofregeix-ho a foc suau fins que l’all quedi daurat, però vigila que no es cremi, ja que donaria un gust amarg.
- Afegir els tomàquets: Quan l’all estigui llest, afegeix-hi els tomàquets trossejats. Salpebra al gust i deixa-ho coure a foc mig durant uns 10-15 minuts, remenant de tant en tant, fins que la salsa s’espesseixi una mica.
- Escórrer la pasta i barrejar-ho: Quan la pasta estigui cuita al dente, escorre-la i afegeix-la directament a la paella amb la salsa. Remena bé perquè els penne quedin ben impregnats amb la salsa arrabbiata.
- Afegir el julivert i servir: Retira la paella del foc i, si vols, afegeix-hi julivert fresc picat. Serveix els penne alla arrabbiata immediatament, amb parmesà ratllat per sobre si ho desitges.