L’Associació de Cultura Popular d’Ordino demana al Comú l’exposició pública del cap de l’Ossa i el nom de la festa a una plaça o parc

El cap centenari de l'ossa d'Ordino
El cap centenari de l’ossa d’Ordino (@culturapopularordino)

L’Associació de Cultura Popular d’Ordino ha adreçat una carta al cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, sol·licitant que el cap centenari de l’Ossa d’Ordino sigui exposat en un lloc públic de les dependències comunals, dins d’una vitrina i amb una llegenda explicativa de la seva història.

L’entitat argumenta que el cap centenari forma part del patrimoni de tots els ordinencs i que, tant l’associació com el comú, tenen el deure de preservar-lo per a continuar mantenint-lo com a tret identitari de la memòria col·lectiva ordinenca. Recordem que, enguany, l’Associació de Cultura Popular estrenarà una rèplica exacta del cap centenari feta amb fibra de vidre per l’artesà expert en bestiari festiu Arnau Codina.


D’altra banda, l’entitat cultural també ha adreçat al comú una segona sol·licitud demanant que a l’hora de posar noves nomenclatures a la guia de carrers de la parròquia hi hagi una plaça o un parc dedicada a l’Ossa d’Ordino. Segons l’associació, aquest fet ajudaria encara més a difondre el seu llegat i ampliar la seva dimensió social.


Tot a punt per a la representació de diumenge

L’Ossa d’Ordino es representarà aquest proper diumenge, 11 de desembre, a les 12h. al Prat de Call. Una estona abans, però, l’Ossa i l’Osseta, al so de les gralles, faran acte de presència pels carrers d’Ordino. A l’hora en punt del migdia, repicaran les campanes de Sant Corneli i Sant Cebrià per a celebrar la recent inclusió de la festa a la Llista representativa del Patrimoni cultural immaterial de la humanitat.

Ja a la plaça del Prat de Call, els actors més joves desplegaran una pancarta i es procedirà a la lectura d’un text commemoratiu que donarà pas a la representació. Els diàlegs dels dallaires, com sempre, estaran plens de referències burlesques a temes socials i polítics que han esdevingut en el darrer any a la parròquia.

La representació serà possible gràcies a la dedicació d’una trentena de persones, de les quals una vintena són els actors que abracen diferents edats i generacions. Els Grallers i Tabalers dels Castellers d’Andorra posaran la melodia, la primera d’elles ‘El despertar de l’Osseta’ composta l’any passat per Andreu Ferrer, expressament, per a l’obra i que ja ha passat a ser la banda sonora de l’Ossa d’Ordino.

La representació d’enguany comptarà amb la presència d’una delegació dels pobles que conjuntament amb Ordino formaven part de la candidatura Unesco Les Festes de l’Os dels Pirineus: Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans de l’Alt Vallespir, i Encamp.

[do_widget id=category-posts-pro-64]