La Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran fa una crida a vacunar-se per a millorar la protecció contra la grip i la COVID

Vacunació al CAP de la Seu d'Urgell
Vacunació al CAP de la Seu d’Urgell (Foto: ICS Pirineu)

A la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran ja s’ha començat a administrar la vacuna de la grip i la segona dosi de reforç contra la COVID-19 a tots els menors de 60 anys que ho desitgin. Tenint en compte que ja s’acaba la campanya de vacunació entre la població de risc, s’obre ara la possibilitat a la resta de grups de població, que poden accedir-hi de forma voluntària.

En aquest context, tant des de la regió pirinenca com des de la Lleida, el Departament de Salut de la Generalitat ha fet aquest dimecres una crida per a augmentar el percentatge de població vacunada en aquesta nova campanya, especialment les persones amb algun factor de risc moderat o greu.

S’ha recomanat especialment a majors de 60 anys i persones amb problemes de salut crònics, obesitat, dones embarassades, persones amb immunosupressió i els professionals sanitaris. En aquests grups, a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran la cobertura de la segona dosi de reforç de la COVID-19 és actualment del 41,71%, amb gairebé 11.000 segones dosis de reforç administrades. Des de l’inici de la pandèmia, al Pirineu s’han administrat més de 139.000 dosis.

El virus que més circula actualment a Catalunya és el de la grip, que ha arribat un mes abans que l’hivern del 2019 i 2020, l’últim any que va tenir una incidència destacable abans de la pandèmia de la COVID-19. La cobertura vacunal contra aquest virus a l’Alt Pirineu i Aran ronda actualment el 43%. Durant aquesta campanya, a la regió pirinenca s’han administrat 13.000 vacunes contra la grip; i a la Regió Sanitària de Lleida, 63.000.Prevenció de cara a complicacions de salut i ingressos hospitalaris

La importància de les vacunes contra la COVID i la grip és determinant per a prevenir complicacions greus i ingressos, especialment entre els més fràgils. Montse Siurana, una de les infermeres referents de vacunes del CAP Primer de Maig de Lleida, ha fet una crida a vacunar-se a totes aquelles persones que ho poden fer i que encara no ho estan, incidint especialment en els majors de 60 anys i professionals de residències i sanitaris.

Siurana insisteix que “aquestes festes de Nadal, les primeres sense restriccions després de la pandèmia, aconsellem la protecció dels més vulnerables”, i recorda que, tot i que sembla que la incidència de la grip s’estabilitza, “encara tenim marge de millora, atès que hi ha vacunes suficients i cites disponibles a totes les ABS”. Finalment, ha subratllat que, en determinats casos, “la vacuna de la grip protegeix també contra les hospitalitzacions”.

Per a les dues vacunes es pot demanar cita a través La Meva Salut, a l’apartat “Cita”, o es pot contactar directament, de forma presencial o per telèfon, amb el centre d’atenció primària (CAP) habitual. En el cas dels menors de 18 anys que es vulguin vacunar han de contactar directament amb el CAP.

TOTES LES NOTÍCIES