La coreografia Contra-Passos guanya el Premi Joan Burés i Vidal

Els dansaires que van interpretar la peça Contra-Passos (Esbart Laurèdia)
Els dansaires que van interpretar la peça Contra-Passos (Esbart Laurèdia)

El passat dissabte, Dia Internacional de la Dansa, la peça Contra-Passos dels coreògrafs andorrans Rosa Mari Herrador i Jaume Torra va guanyar el Premi Joan Burés i Vidal, en la categoria de reinterpretació de danses tradicionals.

La coreografia, que va ser interpretada pels dansaires del Cos de dansa de l’Esbart Laurèdia de Sant Julià de Lòria i els ballarins de la Jove Companyia Nacional de Dansa d’Andorra, va ser creada especialment com a ball final de l’espectacle “Microcosmos, dansant l’imaginari de Sergi Mas” que s’havia de dur a terme al novembre del 2023, però tres dies abans de l’estrena, el Centre cultural i de congressos lauredià va patir un greu incendi.

La proposta s’inspira en El Contrapàs, dansa tradicional viva del Principat, i neix de la necessitat de connectar la dansa contemporània i la dansa d’arrel per a trobar un equilibri que esborri estigmes i desdibuixi la línia que separa dansaires i ballarins.

La instrumentació és d’El Pont d’Arcalís i ofereix una revisió de la melodia tradicional, intentant explicar l’evolució de la partitura i els instruments a través del temps. El vestuari és una creació de l’artista i dissenyadora tèxtil Anna Mangot que reforça la idea coreogràfica de trobar el punt mig entre les arrels i l’actualitat i, al mateix temps, qüestionant si el gènere és determinant o exclusiu.

El conjunt pretén ser una explosió visual que resulti alhora simple i esforçada, costumista i imaginativa, lliure i representativa. La primera edició dels Premis, convocats per l’Esbart Som Riu d’Or, tenen com objectiu donar a conèixer la figura de Joan Burés i premiar la nova creació a partir de l’arrel, així com estimular la recerca de propostes pedagògiques per a apropar la dansa tradicional a les escoles.

La convocatòria va tancar amb més d’una vintena de propostes d’entitats culturals d’arreu de Catalunya i Andorra. D’aquestes, es van triar tres finalistes: Prada d’Alba Llobet presentada per Bitrac Dansa d’Igualada, La xarxa de Miquel Ramon i Vidal presentada per l’Esbart Egarenc de Terrassa i Contra-Passos de Rosa Mari Herrador i Jaume Torra presentada per l’Esbart Laurèdia de Sant Julià de Lòria i la Jove Companyia Nacional de Dansa d’Andorra.

Primer es va fer una exhibició dels finalistes amb vestuari neutre i a porta tancada només pel jurat, format per personalitats de l’àmbit del folklore i la cultura tradicional. Posteriorment es va celebrar una gala a l’espai cultural Cobert de la Màquina de Batre, on també hi va participar l’Esbart Som Riu d’Or amb danses del coreògraf Joan Burés i Vidal. Un acte cultural obert al públic, que també va poder votar a través d’una aplicació amb el mòbil, que comptava un 20% sobre la decisió final.

TOTES LES NOTÍCIES