El seminari de recerca de la UdA mostra la seva investigació a través de la fotografia

Foto de família de les persones participants al seminari de la UdA
Foto de família de les persones participants en el seminari de la universitat andorrana (UdA)

La Universitat d’Andorra (UdA) ha celebrat aquest divendres 1 de juliol el XIV Seminari de recerca, una jornada que enguany s’ha centrat en com divulgar de manera efectiva les investigacions científiques fora de l’àmbit acadèmic.

El personal investigador que ha assistit a l’acte ha participat en un concurs per a donar a conèixer les seves recerques a través d’una fotografia, i ha pogut conèixer les millors tècniques de divulgació gràcies a les claus que ha aportat Javi Polinario, social media strategist i comunicador científic.

El seminari ha arrencat amb un balanç de l’activitat de recerca a l’UdA a càrrec del rector, Miquel Nicolau, i la cap de l’Escola Internacional de Doctorat, Virginia Larraz, que han posat de manifest que actualment la Universitat compta amb 19 doctorands i amb 26 investigadors en els cinc grups de recerca.

Des que es va iniciar el Programa de doctorat, el curs 2010-2011, s’han defensat un total de 18 tesis doctorals, i el curs 2021-2022 ha batut el rècord de tesis defensades, amb un total de cinc.

De cara al curs vinent, hi ha vuit projectes més que opten a iniciar el programa. Nicolau ha destacat el gran avenç que s’ha fet en matèria de recerca a l’UdA en els últims 10 anys i ha encoratjat el personal investigador a seguir treballant en aquest sentit.

De la seva banda, Larraz ha remarcat que actualment, el 66% dels doctors per l’UdA estan codirigint tesis doctorals, i que en breu es concedirà el tercer ajut per a doctorands a temps complet.

D’altra banda, el concurs “La meva recerca en una imatge” ha comptat amb la participació de 16 investigadors, que han presentat una fotografia que transmetia, de manera figurativa o metafòrica, com és la recerca que estan realitzant o el procés de recerca que estan seguint.

Cada participant ha tingut quatre minuts per a mostrar la imatge i explicar de quina manera evocava la seva recerca, i el públic assistent ha votat la millor proposta en termes d’originalitat, adequació i capacitat de transmetre l’objectiu i l’ànima del projecte.

La guanyadora, que ha estat premiada amb uns auriculars sense fils, ha estat Bárbara Cerrato, amb la fotografia titulada “Traduir(se) per a (sobre)viure en la intersecció” que il·lustrava la seva recerca sobre estudis de traducció i interculturalitat.

En la ponència central, a càrrec de Javi Polinario, social media strategist i comunicador científic i titulada “Impulsa la teva recerca amb una divulgació efectiva”, s’ha parlat sobre la necessitat d’adaptar el missatge perquè sigui comprensible, d’aprofitar l’actualitat per publicar determinades recerques, i de redactar el contingut de forma atractiva, entre d’altres recomanacions per fer arribar la recerca científica a la societat.

TOTES LES NOTÍCIES