Denuncien un home per un delicte contra la fauna i maltractament d’una espècie protegida a Naut Aran

Un dels voltors trobats morts a Naut Aran (Mossos d'Esquadra)
Un dels voltors trobats morts a Naut Aran (Mossos d’Esquadra)

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) de la Regió Policial de l’Alt Pirineu i Aran (RPPA) van denunciar un home, de 41 anys, com a presumpte autor d’un delicte contra la fauna protegida i maltractament animal. La investigació es va iniciar el passat 12 d’octubre de l’any 2023 quan un ciutadà, que estava fent senderisme al terme municipal de Naut Aran, va trucar al 112 alertant que s’havia trobat uns animals morts.

Davant d’aquests fets es va activar als Agents de Miei Ambient del Conselh Generau d’Aran que es van dirigir a la zona indicada on van localitzar morts dos voltors comuns (Gyps Fulvus), propers a les restes d’un toro de raça bruna, en una zona de pastures del Pla de Beret (Naut Aran).

Tot seguit es va activar el protocol establert quan es troben animals protegits morts en estranyes circumstàncies i es van traslladar els animals al servei d’ecopatología de fauna salvatge del departament de medicina i cirurgia animal de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’analítica efectuada als voltors va determinar que la mort d’aquests va ser provocada per la ingesta de pentobarbital, un medicament utilitzat per a realitzar l’eutanàsia a animals que tenen malalties greus per tal d’evitar el seu patiment.

Aquest diagnòstic va ser tramès al Servei de Miei Ambient del Conselh Generau d’Aran que va traspassar tota la informació als agents de la Unitat de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de l’Alt Pirineu i Aran per tal que esbrinés les circumstàncies de la mort dels dos voltors.

Les gestions dels investigadors van permetre constatar que el propietari del toro de raça bruna, al qual li van practicar l’eutanàsia, no va complir amb el protocol de retirada del cadàver del medi natural, incomplint la normativa vigent en referència a la recollida i gestió de cadàvers de les explotacions ramaderes que marca el Decret 40/2014, de 25 de març.

Aquest incompliment en la retirada de l’animal va provocar que els voltors mengessin la carn del toro mort i s’intoxiquessin amb el medicament que li van injectar per a fer-li l’eutanàsia.

Davant d’aquests fets es va procedir a denunciar al propietari de l’animal, un home de 41 anys, per un delicte d’imprudència greu contra la fauna i per maltractament animal d’una espècie protegida.

[do_widget id=category-posts-pro-64]