Aquests són els aliments d’un plat saludable i sostenible

Plat saludable d'Harvard
Plat saludable d’Harvard

El conegut com a plat d’Harvard conjumina dos conceptes essencials: Facilita una dieta saludable, gràcies a una aposta per l’equilibri entre proteïnes, greixos i hidrats de carboni; i contribueix a la sostenibilitat del medi ambient, ja que aconsella incloure en el menú productes frescos, de temporada i de proximitat. I amb les recomanacions dels experts de la comissió EAT-Lancet, promotors de la denominada “Dieta de salut planetària”, molt més.

La proposta de la comissió EAT-Lancet, formada per una trentena d’investigadors de 16 països especialistes en agricultura, salut pública, política o sostenibilitat ambiental, distribueix els diferents tipus d’aliments en un plat.

La meitat de la ingesta diària de la dieta de salut planetària hauria d’estar composta per fruites i verdures, a fi de combatre l’obesitat i el sobrepès. L’altra meitat es reparteix entre els grans sencers, els aliments proteics i els greixos.

Encara que aquest model de dieta es basa en consideracions de salut, no implica que la població mundial hagi de menjar exactament els mateixos aliments, ni prescriu una dieta exacta.

En canvi, esbossa grups d’aliments i rangs d’ingesta que, combinats en un menú diari, millorarien la salut de les persones. A aquestes indicacions caldria donar-li una interpretació local perquè reflecteixi la cultura, geografia i demografia de la població i els individus.

Per Consumer/eroski.com /  Tot Sant Cugat 

TOTES LES NOTÍCIES