Al fons del mar hi ha 25 vegades més de residus plàstics del que es pensava

Plàstics al fons del mar
Plàstics al fons del mar (Istock)

El llit marí del planeta està contaminat amb unes 14 milions de tones de microplàstics, segons les dades que ha publicat un estudi australià que revela que la quantitat d’aquestes diminutes partícules en l’oceà profund és 25 vegades més gran del que es creia.

‘La nostra investigació demostra que l’oceà profund és una safata de microplásticos’, ha recalcat Denise Hardesty, coautora de l’estudi de l’agència d’investigació científica governamental australiana CSIRO (sigles en anglès).

La investigació, que és la primera que calcula a nivell mundial la quantitat de microplàstics en el llit marí, revela també que el nombre de fragments d’aquest material en el fons dels oceans és generalment més alt en les àrees on hi ha una major quantitat d’escombraries flotant, fins i tot en zones remotes del planeta.

‘Els microplàstics, efectivament, s’assenten en el llit marí’, ha comentat Justine Barrett, de CISRO i líder d’aquest estudi, a l’alertar que fins i tot ‘el mar profund és susceptible al problema de la contaminació plàstica’.

 

La quantitat de plàstic és 25 més gran del que es creia
L’anàlisi dels científics de CSIRO realitzat amb un robot submarí, que va recol·lectar mostres davant de les costes de sud d’Austràlia a una profunditat al menys de tres quilòmetres, indiquen que la quantitat de plàstic existent en el llit marí és 25 vegades més gran del que que es creia anteriorment, segons el comunicat.

Amb base als resultats de la densitat dels plàstics en l’oceà profund obtinguts en la recollida de mostres al sud d’Austràlia i la mida dels oceans, els científics van calcular que la quantitat total de microplàstics en el llit marí a tot el planeta és d’unes 14 milions de tones.

Els experts calculen que aboquem a la mar al menys uns vuit milions de tones de plàstic cada any, que després de descompondre es converteixen en diminutes partícules que ingereixen els peixos i fins i tot el plàncton que forma la base de la cadena alimentària marina.

Hardesty ha emfatitzat que la contaminació dels oceans amb plàstic és un reconegut problema ambiental pel que creuen que el seu estudi ‘ajudarà a adoptar estratègies informades de gestió d’escombraries i a crear canvis de conducta i oportunitats per frenar l’entrada del plàstic i un altre tipus de deixalles al nostre ambient ‘.

Font: RTVE

TOTES LES NOTÍCIES