
Continuant amb els treballs de millora del benestar animal a les explotacions ramaderes del país, el Govern ha donat llum verda a la signatura d’un nou conveni entre el Ministeri andorrà de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Catalunya. A través d’aquest nou conveni, s’establiran els nous protocols per a avaluar el benestar animal a les explotacions ramaderes de bestiar equí i oví, que tinguin com a finalitat la producció de carns que es comercialitzen sota el segell ‘Carn de qualitat controlada d’Andorra’.
També s’inclou en el conveni la prestació de serveis que s’ha dut a terme al llarg d’aquest any 2024 per a fer la 3a avaluació del nivell de compliment dels criteris establerts al protocol sobre el benestar animal que han d’aplicar les explotacions ramaderes bovines. El conveni preveu, a banda, les avaluacions que s’hauran de dur a terme a les explotacions ramaderes d’oví, equí i boví al llarg dels propers anys, fins al 2028.
La col·laboració entre l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia es va iniciar el 2020. Al llarg d’aquests anys s’han dut a terme diversos estudis i treballs, juntament amb aquesta institució, centrats en la millora del benestar animal de les explotacions ramaderes del país i en altres projectes vinculats amb el sector agrícola que va culminar amb la signatura, l’abril de 2022, d’un memoràndum d’entesa en l’àmbit agrícola entre el Departament d’Agricultura i Ramaderia i l’IRTA.
El nou conveni fixa que el desenvolupament dels nous protocols per a avaluar el nivell de benestar del bestiar, oví i equí ha de possibilitar també l’ampliació de l’ajut a la bonificació a totes les espècies d’animals de renda considerades d’interès general (boví, oví, cabrum i equí). L’objectiu és que la carn de vedella, de corder i de cavall que es produeix i comercialitza sota el distintiu de “Carn de qualitat controlada d’Andorra” pugui etiquetar-se amb el distintiu que garanteix als consumidors que són carns que han estat produïdes respectant el benestar dels animals al llarg de tota la cadena de producció (des de la cort fins a la taula).
L’IRTA és una institució de dret públic que compta amb una llarga i àmplia trajectòria en el desenvolupament de treballs de recerca i investigació amb la finalitat de contribuir a la modernització, la millora i l’impuls de la competitivitat i la sostenibilitat del sector agrari a Catalunya.