Recepta tradicional: el “tumbet” (tombet) mallorquí

Una cassola contenint tombet mallorquí (Getty images)
Una cassola contenint tombet mallorquí (Getty images)

El tombet mallorquí es prepara amb làmines fines de patates, albergínies i pebrots vermells prèviament fregits en oli d’oliva. Després de traslladar les làmines a una cassola es cobreix amb tomàquet sofregit amb all i julivert i es fica al forn per una estona. Sovint es presenta en una greixonera.

El tombet es pot menjar sol com si fos un plat vegetarià, però en la cuina local mallorquina se serveix freqüentment per a acompanyar el llom de porc o peixos com la serviola o la llampuga, segons l’època de l’any. Cal dir que és important no pelar ni les albergínies ni els pebrots abans de tallar-los en làmines.



Ingredients (per a 4 persones):

  • 2 albergínies grans
  • 2 patates mitjanes
  • 2 carabassons
  • 1 pebrot vermell
  • 1 pebrot verd
  • 4 tomàquets madurs
  • 3 grans d’all
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • Pebre negre
  • Fulles de llorer 



Preparació:

  1.  Renta i talla les albergínies, les patates, els carabassons i els pebrots a rodanxes fines. Sala les albergínies. 

  2. En una paella amb abundant oli, fregeix les patates fins que estiguin daurades i reserva-les sobre paper de cuina. Repeteix el procés amb les albergínies, els carabassons i finalment amb els pebrots. Reserva-ho tot.

  3. Fer la salsa de tomàquet:
    • Ratlla els tomàquets o tritura’ls.
    • En una paella amb una mica d’oli, sofregeix els alls picats. Quan comencin a daurar-se, afegeix el tomàquet, sal i pebre, i deixa coure a foc mitjà uns 15-20 minuts fins que la salsa espesseixi.

  4. En una safata de forn o font de ceràmica, col·loca les verdures en capes: primer les patates, després les albergínies, carabassons i pebrots. Cobreix-ho tot amb la salsa de tomàquet.

[do_widget id=category-posts-pro-64]