9 de desembre, Dia Internacional de la Informàtica: Els 8 millors invents informàtics de la història

La primera càmera de fotos digital creada per la firma Kodak, el 1975

Avui, dia 9 de desembre, se celebra arreu el Dia Internacional de la Informàtica. A continuació es detallen quines han estat les innovacions tecnològiques més importants dels darrers anys en el desenvolupament de les quals van participar directament els informàtics.

8. La fotografia digital
El 1975, l’empresa Kodak va llançar la primera càmera digital de la història. Pel que fa a la càmera tradicional, es diferencia que la digital té un sistema de captació digital d’imatges que prescindeix de processos químics propis de la fotografia analògica que hi havia abans.


7. Xarxes socials
Els mitjans socials fan referència als mitjans d’interacció entre les persones en què creen, comparteixen i/o intercanvien informació i idees en comunitats i xarxes virtuals. Entre les xarxes socials més rellevants actualment hi ha Youtube, Instagram, Facebook, Twitter, Tik Tok o Linkedin.


6. Software i serveis de codi obert
És un codi font (part del programari que els programadors informàtics poden manipular per a afegir noves característiques) que qualsevol usuari pot inspeccionar, modificar i millorar. Alguns exemples són Wikipedia, Linux, Python, GIMP, Lliure Office, WordPress, etc.


5. Correu electrònic/mail
El 1971, Ray Tomlinson va inventar i desenvolupar el correu electrònic, tal com es coneix avui, en crear el sistema de correu electrònic en xarxa d’ARPANET. El concepte de comunicació gairebé instantània entre les màquines d’una organització va resultar tan beneficiós i pràctic que aviat es va començar a estendre. A dia d’avui entre els proveïdors de correu electrònic hi ha gmail, yahoo mail, outlook o icloud entre d’altres.


4. Caixers automàtics
Es tracta d’una màquina que expèn diners sense necessitat d’interactuar amb una altra persona. El primer caixer automàtic (creat per Shepherd Barron) es va instal·lar al banc Barclays, a Londres, el 1967 i en no existir les targetes amb banda magnètica, s’usaven xecs amb material radioactiu per al caixer. Cal esmentar que el 1939, Luther George Simjuan va crear un prototip de caixer automàtic, però no va tenir gaire repercussió ja que va atreure molta gent que vivia al carrer per a guanyar-se la vida i no volien anar a un banc pel seu aspecte.


3. Software d’oficina
Es tracta de paquets de programari que poden ser de pagament o gratuïts que inclouen programes que serveixen per a diferents funcionalitats. Els més utilitzats en el dia a dia són els processadors de text, els fulls de càlcul (del més utilitzat a totes les empreses), programes d’edició de diapositives per a presentacions (imprescindibles per a informes o presentacions comercials), etc.


2. Ordinadors/portàtils
Aquests aparells informàtics són necessaris en el dia a dia de moltíssimes persones per a desenvolupar els seus treballs o també s’utilitzen per a l’oci o facilitar-nos la vida. No hi ha un creador concret d’aquest artefacte ja que molta gent hi ha anat aportant el seu coneixement, per a anar-lo millorant a poc a poc. L’ENIAC s’ha considerat, històricament, com el primer ordinador de propòsit general, tot i que el títol li pertany en realitat a l’ordinador alemany Z1 (que va néixer l’any 1936).


1. Internet
Internet, de vegades anomenada simplement “la Xarxa”, és un sistema mundial de xarxes informàtiques, una xarxa de xarxes on els usuaris de qualsevol ordinador poden, si tenen permís, obtenir informació de qualsevol altre ordinador (i a vegades parlar directament amb usuaris d’altres ordinadors). Gràcies a això es poden fer compres en línia, enviar mails, utilitzar fòrums, xarxes socials, jugar a videojocs al mateix temps amb altra gent, descarregar arxius, llegir diaris, buscar parella i moltes altres coses que hores d’ara tothom coneix.


Font:  Clasf.es

[do_widget id=category-posts-pro-64]