Vinyes-Mercader freguen el triomf a León

Vinyes i Mercader competint amb el seu Hyundai (FotoEsport)

Joan Vinyes – Jordi Mercader (Hyundai Rally2 R5 – Team Rallycar) van aconseguir la segona plaça de la classificació final del III Rally Reino de León, tercera prova del calendari de la Copa d’Espanya de Ral·lis de terra. Els pilots de Hyundai-Andorra van estar al capdavant de la provisional del ral·li durant bona part de la segona etapa, però en un final disputat en condicions caòtiques no van poder concretar el triomf.

Vinyes ens resumia d’aquesta manera un ral·li que es va complicar fins a límits insospitats: “En els reconeixements ja vam poder observar que les pluges caigudes en jornades anteriors havien deteriorat l’estat de les pistes (forats i grava solta en la pista). Altres zones estaven completament seques i amb gran quantitat de pols. A més l’amenaça de pluja va ser constant. Vam marcar l’escratx en 5 de les especials disputades i vam ser líders de la provisional fins que faltaven 4 especials per al final. Una virolla i el caos final van jugar en contra dels nostres interessos”.

La climatologia va condicionar l’elecció de la posició de sortida

El “shakedown”, una especial molt trencada de 4 km, es va iniciar amb una calor sufocant, però amb l’amenaça de pluja molt present. Es van completar les dues hores del test sense contratemps. Vinyes-Mercader van fer les tres passades previstes, fent els canvis que van considerar oportuns amb la informació recollida en els reconeixements de les especials.

El temps dels pilots del Team Rallycar en el tram de qualificació va ser 2’56”783, ocupant una quarta posició en la classificació que deixava satisfet a Vinyes, tot el contrari que el crono esmentat: “M’han superat per 3”, i la veritat és que no m’ho explico. Al meu entendre, hem fet una passada a bon ritme i sense cometre errors. En fi el crono dicta sentència, la realitat és la que és. Amb tot he pogut triar sortir en la novena plaça, una posició correcta tenint en compte que, segons les previsions, començarem el ral·li amb els trams secs, amb molta pols, però sense fang … Millor que no plogui”.

A partir de les 19.00 hores es va iniciar el ral·li, amb la meteorologia respectant als pilots i als presents en les cronometrades i en conseqüència amb molta pols, sobretot en l’especial A, a més d’una gran quantitat de pedra solta i forats a les pistes.

Els pilots de Hyundai-Andorra van marcar l’escratx en l’especial inicial mentre que en la següent es van situar en la tercera plaça, acabant aquesta primera etapa en la segona posició absoluta a 2”200 dels líders del ral·li, Oriol Gómez-Andres Blanco.

Abans de celebrar-se la cerimònia de sortida, a la Plaça Sant Marcos, Vinyes va fer aquest comentari: “Excel·lents sensacions en les dues especials disputades aquesta tarda. Tot s’ha desenvolupat segons el previst, hem marcat el nostre primer escratx i això sempre dona confiança. Demà sortirem en segona posició, no sé si serà millor o pitjor, però sortirem a guanyar des de l’inici”.

La recta final del ral·li marcada per una pluja torrencial

Malgrat que durant la nit va ploure i l’estat de les pistes eren tota una incògnita, Vinyes va complir amb el comentat al final de la primera etapa i va començar a l’atac. Va ser el més ràpid en les tres primeres especials del dia i es va situar líder de la classificació absoluta.

Va mantenir el primer lloc fins al primer pas per l’especial D (octava cronometrada de la prova), però, una virolla en aquesta cronometrada va fer que perdés un temps preciós i el lideratge de la cursa. Es va situar a la segona plaça a 1”4 del líder (Quintana-Martinez).

A partir d’aquest instant, la neutralització de la següent especial (B3), la disputa del segon pas per l’especial D i l’especial urbana, les dues en condicions dantesques, no van ser l’escenari apropiat per a recuperar la posició de privilegi, que els pilots del Team Rallycar van ocupar durant bona part del dia. La pluja va deixar la D2 molt complicada, la part inicial seca, la intermèdia amb grans tolls d’aigua i la final, de nou, sense una gota d’aigua. Segons Vinyes: “Vam sortir amb rodes dures i, després de veure com estava el recorregut, potser amb toves hauríem anat millor”.

Malgrat la decepció que comporta perdre el triomf quan està tan a prop, Vinyes opinava: “Me’n vaig de León molt content de com s’ha desenvolupat la prova. Li estic agafant confiança al Hyundai, sobretot en les zones complicades. Amb tot, soc conscient que haig de continuar treballant per a conèixer al 100% aquesta mecànica, tot i així estem millorant en cada prova. En el pròxim ral·li ho tornarem a intentar”.

Classificació final del III Rally Reino de León (Copa d’Espanya de Ral·lis de terra)