Presenten un llibre sobre el procés de romanització a Andorra i l’Urgellet

Coberta del llibre "L'antic país antic"
Coberta del llibre “L’antic país antic”

Avui dilluns, 8 d’abril, a les 20 hores, Quim Valera presenta “L’antic país antic“, el seu llibre on exposa tot el que se sap, a dia d’avui, sobre el procés de romanització de les valls pirinenques d’Andorra i l’actual Alt Urgell. L’Urgellet i Andorra formen part d’un antic país històric. Tradicionalment, la plana de la Seu d’Urgell ha estat l’epicentre d’aquest territori, cruïlla d’antics camins que comunicaven amb la Cerdanya, el Pallars, les valls andorranes i les valls de Cabó, Alinyà i Nargó.

Les dues principals vies de comunicació eren el camí Cardoner, que connectava amb l’actual Catalunya central, i l’Strata Ceretana, que des de la capçalera del Segre menava vers la ciutat d’Ilerda. Ambdues vies van ser reaprofitades i millorades pels romans quan van conquerir el territori i van sotmetre la població indígena a un lent, però efectiu procés d’aculturació que va acabar forjant un territori romanitzat, tant culturalment com lingüísticament.

Tanmateix, l’important nombre de topònims preromans conservats ha fet plantejar la possibilitat d’una pervivència lingüística i cultural del substrat indígena anterior a l’arribada de Roma. El llibre en qüestió intenta explicar i divulgar les fonts i les evidències arqueològiques que permeten conèixer com era aquest antic país antic i com es va produir la romanització a l’Urgellet i a les Valls d’Andorra.

La presentació tindrà lloc a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell i comptarà amb la intervenció de l’autor, que estarà acompanyat per l’historiador Albert Villaró.

TOTES LES NOTÍCIES