El Govern inclou béns immaterials i l’Arxiu de les Set Claus a l’Inventari General de Patrimoni Cultural

Fallaires
Fallaires. Foto: ARXIU

El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, la inclusió de nous béns immaterials a la secció quatre de l’Inventari General. Així, i seguint el que estableix la Llei del patrimoni cultural d’Andorra i després de la validació del Consell Assessor del Patrimoni Cultural, s’ha decidit incloure a l’inventari: les Festes de l’ossa (Ball de l’ossa d’Encamp i L’última ossa d’Ordino); les Falles del solstici d’estiu (Encamp, Ordino, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany); el coneixement i les tècniques de la construcció de la pedra seca i la transhumància, desplaçament estacional del ramat i el bestiar.

Les noves inclusions són dos celebracions festives i dos pràctiques arrelades a coneixements i tècniques ancestrals. Les celebracions festives són expressions immaterials de la cultura que, quan adopten una dimensió comunitària, es converteixen en una fita del calendari festiu. Les tècniques i els coneixement ancestrals com la construcció en pedra seca i la transhumància són pràctiques culturals, expressions immaterials arrelades històricament a la nostra cultura de muntanya, i la seva continuïtat és clau per a la sostenibilitat i la salvaguarda dels nostres paisatges culturals i la biodiversitat.

Posar en valor les expressions intangibles de la cultura és una forma de prendre consciència de la seva essencialitat en la configuració de les identitats individuals i col·lectives.

 

L’Arxiu de les Set Claus, BIC de l’Inventari General
El Consell de Ministres també ha servit per declarar, de manera definitiva, la inclusió del fons textual de l’Arxiu de les Set Claus com a Bé moble d’Interès Cultural (BIC) i formalitzar-ne la inscripció a la secció primera de l’Inventari general del patrimoni cultural. La declaració es motiva sobre la base de les conclusions de l’informe tècnic del Departament de Patrimoni Cultural del 3 de desembre del 2019, que conté la informació arxivística i històrica del fons, i també sobre la base del contingut de l’informe del Consell Assessor del 7 de febrer del 2020.

L’Arxiu de les Set Claus és un fons documental format per 5.859 documents datats des de l’any 1176 fins al 1978 que es conservaven a l’armari de les Set Claus del Consell General i que, actualment, estan dipositats a l’Arxiu Nacional d’Andorra. El fons recull documents produïts, rebuts i compilats pel Consell General de les Valls d’Andorra com a resultat de les seves activitats: documents autèntics i únics, en suport paper o pergamí, en diferents llengües (català, castellà, francès i llatí) i de diverses tipologies documentals, grafies i estils.

La documentació que es conserva no només reflecteix el passat històric del país sinó que és testimoni d’excepció dels esdeveniments i dels canvis institucionals en els països veïns. El fons és una font essencial per a l’estudi de l’economia, la política, la societat i la cultura del país des de l’Edat Mitjana fins a la primera meitat del segle XX, a més de deixar constància del funcionament de la pròpia institució i de la transformació d’aquesta d’un òrgan de govern medieval a una administració contemporània.

L’inventari també és la base per desenvolupar plans específics de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial inventariat, en què la documentació i la investigació esdevenen accions clau en la gestió. Un aspecte fonamental de l’inventari dels béns immaterials és que es tracta d’un procés participatiu i continu que cal revisar i actualitzar periòdicament, ja que es tracta d’un patrimoni sensible, dinàmic i viu.

TOTES LES NOTÍCIES