Andorra s’adhereix a l’Acord sobre la creació de l’Observatori de l’ensenyament de la història a Europa

Maria Ubach, ministra d'afers exteriors.
Maria Ubach, ministra d’afers exteriors. Foto: Consell General

El Govern, a proposta de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha aprovat avui l’adhesió d’Andorra a un nou Acord parcial ampliat sobre la creació de l’Observatori de l’ensenyament de la història a Europa. Es tracta d’una iniciativa de la presidència francesa del Comitè de ministres del Consell d’Europa l’any passat, a la qual Andorra va donar suport el 26 de novembre del 2019, data en què es va aprovar una declaració en el marc de la reunió de ministres d’Educació d’aquesta organització internacional a Paris.

El proper 12 de novembre el Comitè de ministres del Consell d’Europa aprovarà l’estatut de creació d’aquest Observatori i Andorra serà un dels membres fundadors, juntament amb altres 13 Estats membres: Armènia, Xipre, França, Geòrgia, Grècia, Irlanda, Luxemburg, Malta, República de Macedònia del Nord, Federació de Rússia, Sèrbia, Eslovènia i Espanya.

La promoció dels valors europeus a través de l’ensenyament és una de les missions més rellevants del Consell d’Europa, com ja ho va demostrar al 1954 amb la creació de la Convenció cultural europea, a la qual s’hi van adherir una cinquantena d’Estats i que va entrar en vigor a Andorra al 1996. Aquest nou Acord internacional té com a objectiu completar aquest treball engegat fa gairebé 70 anys.

L’adhesió a l’Acord parcial ampliat sobre l’Observatori de l’ensenyament de la història a Europa implicarà el pagament d’una quota anyal encara per acabar de definir en funció dels Estats membres que s’hi afegeixin i que s’assumirà des del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior.

Es considera que l’Observatori, amb el seu caràcter científic, ha de ser neutre i apolític, compartir bones pràctiques i experiències entre els seus Estats membres, reforçar la cooperació en l’àmbit de l’ensenyament de la història al nivell europeu, i en darrera instància, promoure i estimular l’ensenyament de la història de conformitat amb els valors de de la Convenció cultural europea i la Convenció europea dels drets humans, que justament avui també celebra el seu 70è aniversari.

En cap cas es pretén que l’Observatori busqui uniformitzar la manera d’ensenyar la història a Europa i una premissa essencial serà preservar la sobirania dels Estats pel que fa a la transmissió dels coneixements. Els seus estudis i informes s’elaboraran a títol informatiu i no seran vinculants per als Estats membres.

TOTES LES NOTÍCIES