
Cada cop que prenem una decisió alimentària ens condicionen una miríada de factors dels quals no sempre en som conscients. En aquests temps de xarxes, influencers, sobredosi d’informació i de soroll mediàtic incessant han multiplicat per mil els dubtes davant la pregunta “què menjo?”. Abans tenia una resposta ràpida i senzilla i ara s’ha convertit en un veritable camp de mines que ens genera pors, culpa i una angoixa davant de l’acte alimentari que mai no havia existit; la cultura de la dieta és el principal exponent d’aquesta situació.
Per a frenar aquesta angoixa, que pot tenir conseqüències nefastes sobre la salut mental i física, s’ha posat de moda l’alimentació intuïtiva, que es basa en una idea molt senzilla i totalment benintencionada per a acabar amb la hipocondria alimentària: el nostre cos sap perfectament què ha de menjar a cada moment i hem d’aprendre a escoltar-lo.
Què és l’alimentació intuïtiva?
“L’alimentació intuïtiva es basa a escoltar un mateix el seu propi cos, a partir dels senyals interns de fam, sense haver de seguir dietes específiques, que es consideren estrictes o restrictives”, explica Inés Navarro, coordinadora del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT). El terme va ser encunyat el 1995 per les nutricionistes Evelyn Tribole i Elyse Resch, que van elaborar una llista amb 10 principis entre els quals es troben: “Rebutja la cultura de la dieta” o “enfronta’t a la policia de l’alimentació”.
Aquestes directrius encoratgen que les persones es desconnectin dels missatges externs i sentin els senyals de gana i sacietat del seu cos. “Aquest tipus d’alimentació pretén evitar la culpa per menjar en excés o massa poc, no imposa restriccions alimentàries i vol ajudar les persones a acceptar-se i respectar el seu cos, sense entrar a l’estigma del pes i fomentar l’autoestima i el benestar”, diu Navarro.
Funciona?
Els estudis que s’han fet fins ara no són gens definitius i la majoria no acaben d’afinar bé el tret. Però, malgrat les incerteses científiques, l’alimentació intuïtiva obre la porta a una relació més amable i sostenible amb el menjar.
Per Redaccio-consumer-eroski