69.000 usuaris participen, en un any, en activitats organitzades pels nous rols de l’atenció primària de Lleida i el Pirineu

Escola de Salut Integral ABS Tremp (Govern.cat)
Escola de Salut Integral ABS Tremp (Govern.cat)

Totes les Àrees Bàsiques de Salut de Catalunya, entre elles les de la Regió Sanitària Lleida i la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, han integrat ja els serveis dels referents de benestar emocional (RBEC), dietistes-nutricionistes, fisioterapeutes i higienistes dentals. Són els nous rols de l’atenció primària, que es van començar a incorporar al 2021, i que durant l’últim any a les comarques de la Plana i el Pirineu ja han organitzat gairebé 18.000 activitats grupals i comunitàries, que han beneficiat unes 68.900 persones.

La Plana de Lleida compta amb 63 professionals d’aquests perfils – 19 RBEC, 9 dietistes-nutricionistes, 21 fisioterapeutes i 14 higienistes dentals–que han promogut 16.700 activitats comunitàries a les quals han assistit unes 65.700 persones. Per la seva banda, a les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, els 20 nous professionals – 5 RBEC, 5 dietistes-nutricionistes, 5 fisioterapeutes i 5 higienistes dentals – han liderat 1.300 activitats, que han comptat amb la participació de 3.200 persones.

Les funcions d’aquests rols professionals complementen les de la resta dels equips d’atenció primària – medicina, infermeria, suport administratiu, treballadors socials i llevadores, entre altres – i treballen en coordinació entre ells, amb moltes activitats conjuntes, i amb altres agents socials i de la comunitat.

En aquest sentit, Laura Suárez, coordinadora dels dietistes-nutricionistes de l’atenció primària de Lleida, assegura que “treballar colze a colze amb la resta de professionals de l’equip ens permet donar respostes més completes i adaptades a cada persona”. Per la seva banda, Montse Caselles, RBEC a l’Alt Pirineu, posa de relleu que “un dels projectes amb més ressò ha estat Mindfulness i exercici terapèutic a la platgeta del riu de Pont de Suert, una proposta conjunta amb la fisioterapeuta que, en la seva segona edició, ja ha atret més de 100 participants. Els grups de psico-nutrició, que organitzem també amb la fisioterapeuta i la dietista-nutricionista per a abordar de manera integral l’obesitat, han tingut una gran acollida i resultats molt positius.”

La majoria de les activitats impartides pels nous rols estan relacionades amb la salut mental i el benestar emocional, l’alimentació saludable, el funcionament físic i l’autonomia, la salut bucodental i el suport a les malalties cròniques.

En el cas dels dietistes-nutricionistes, per mitjà de les activitats grupals, explica la Laura Suárez “reforcen i aprofundeixen l’atenció nutricional dels pacients, oferint suport especialitzat que facilita la incorporació dels consells nutricionals al dia a dia, amb eines pràctiques, recursos útils i estratègies alimentàries i culinàries que promouen hàbits saludables de manera accessible i sostenible”. Pel que fa als RBEC, Montse Caselles observa que “per mitjà de xerrades i tallers de temàtiques diverses acompanyem les persones en el seu benestar i desenvolupament vital per tal d’enfortir les seves relacions i qualitat de vida.”



Àmbits de treball dels nous rols

Els higienistes dentals han estat l’última figura a incorporar-se a l’atenció primària en el marc del desplegament de la Llei de salut bucodental, que es farà progressivament durant els pròxims anys, i també és una de les accions recollides en el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. Els higienistes dentals s’integren a les unitats d’odontologia amb la funció de dur a terme activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental, així com el seguiment i tractament preventiu de càries i patologies periodontals de baixa complexitat als CAP i a la comunitat.

Els referents de benestar emocional, per la seva banda, se centren en les necessitats de salut emocional de la ciutadania i en la no medicalització davant de problemes relacionats amb el malestar emocional.

Els dietistes-nutricionistes focalitzen les seves funcions en promoure hàbits alimentaris saludables i sostenibles, així com una alimentació adaptada a les condicions particulars, de risc i de malaltia o de recursos socioeconòmics, especialment als col·lectius que més ho necessiten.

Així mateix, el rol dels fisioterapeutes té per objectiu promoure i millorar l’autonomia de la persona atesa, prevenir malalties musculoesquelètiques i reduir el consum de medicaments.

[do_widget id=category-posts-pro-64]