50 inscrits a les 1es Jornades de Conservació del Medi Natural, a la Seu d’Urgell

Cartell de les 1es Jornades de Conservació del Medi Natural, a la Seu
Cartell de les 1es Jornades de Conservació del Medi Natural (Ajuntament de la Seu)

Un total de 50 persones s’han inscrit per a assistir a les 1es Jornades de Conservació del Medi Natural que se celebren avui dissabte 12 i demà diumenge 13 de novembre, a la sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell.

Les ponències i taules rodones de les jornades es podran seguir també en streaming per YouTube, vist l’interès despertat. Aquests són els enllaços:

Dissabte 01: https://youtu.be/1gHWiTfXPRs

Dissabte 02: https://youtu.be/85rZIRWjPgU

Diumenge: https://youtu.be/ZB_JjYvSKU0

 

Les jornades

Les jornades, que tenen com a objectiu conscienciar la població de la necessitat de conèixer i conservar l’entorn natural, arrenquen avui dissabte, a dos quarts de deu del matí, amb la benvinguda institucional a càrrec de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, i del secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson.

Seguidament tindrà lloc la conferència inaugural que pronunciarà Josep Maria Mallarach, doctor en Biologia i Medi Ambient i President de Silene.

Aquestes jornades es desenvoluparan en tres blocs temàtics formats per ponències i taules rodones cadascun que comptaran amb la participació de diferents experts.

Així, el primer bloc que s’iniciarà avui a dos quarts de dotze del migdia versarà sobre la fauna salvatge, projectes i reintroducció que comptarà amb la participació de Juli Mauri, de la Fundació Zoo; Pol Guardis, de BIC-CTFC; Guillem Mas, de Paisatges Vius; Jordi Garcia Petit, director del Parc Natural Cadí-Moixeró; i Lluís Comas, de Sisebio.

El segon bloc dedicat a la divulgació sobre conservació, que s’iniciarà a dos quarts de quatre de la tarda, hi prendran part Jordi Dalmau, d’Aubèrria, Blanca Martí, il·lustradora científica; Enric Morera, d’Espais Naturals de Ponent; Verónica Couto, tècnica de comunicació del CREAF i coordinadora del Prismàtic; Enric Pàmies, de Birding Catalunya; i Eudald Pujol, de la societat Catalana d’Herpetologia.

A tres quarts de sis de la tarda, els assistents a les jornades podran gaudir d’una visita guiada per La Seu Naturalment, a càrrec d’Aubèrria.

Diumenge 13 de novembre, les jornades es reprendran a les deu del matí amb el tercer bloc que debatrà sobre el paper de l’agricultura i la ramaderia en la conservació, amb les intervencions de Marc Talavera, d’Eixarcolant; Helena Guillén, de la Formatgeria de Montmelús; Marc Garriga, director del Parc Natural de l’Alt Pirineu; Francesc Cano, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya; i Albert Blasi, president de l’Associació de Cavall Pirinenc Català de l’Alt Urgell.

A un quart d’una del migdia del diumenge es realitzarà la conferència de cloenda de les jornades que protagonitzaran Marc Garriga, director del Parc Natural de l’Alt Pirineu;  Miquel Rafa, director de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera; i Andoni Canela, fotògraf i documentalista especialitzat en natura i medi ambient.

Al final de cada debat s’elaborarà un recull amb les conclusions de cadascun dels blocs amb l’objectiu d’aportar coneixement i alhora donar a conèixer a l’opinió pública els treballs de conservació del medi natural que es porten a terme.

La cloenda institucional d’aquestes 1es Jornades de Conservació del Medi Natural anirà a càrrec del vicealcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Marc Vilahur, i la regidora de Medi Ambient i Patrimoni Natural, Núria Tomàs.

Val a dir que les sessions de les jornades seran conduïdes pel seu director, David Manzanera, divulgador de Green Wolf Nature.

 

Activitats paral·leles obertes a tothom

Dissabte, 12 de novembre, a tres quarts de deu de la nit, es projectarà a Cinemes Guiu la pel·lícula  Panteras, amb un debat posterior entre el públic i el seu autor, Andoni Canela. Les places són limitades i sense inscripció prèvia. L’entrada és gratuïta.

Per a diumenge 13 de novembre es portarà a terme al Parc del Cadí el joc de pistes Qui ha comès el crim?’, a càrrec de Jordi Dalmau, d’Aubèrria, organitzat per l’Espai Ermengol. En finalitzar aquesta activitat tindrà lloc l’alliberament de fauna a càrrec dels Agents Rurals.

 

Les jornades als centres educatius

A més, en el marc d’aquestes jornades, els alumnes d’ESO de l’Institut Joan Brudieu van assistir dijous a la projecció de la pel·lícula Panteras, mentre que els alumnes d’ESO de l’Institut La Valira i del col·legi La Salle ho faran la setmana vinent. Alhora, se’ls hi ofereix material didàctic per a treballar a classe.

TOTES LES NOTÍCIES