L’aquafaba, el líquid dels llegums amb moltes utilitats

Uns cigrons amb l'aquafaba escorreguda (Getty images)
Uns cigrons amb l’aquafaba escorreguda (Getty images)

L’aquafaba és el líquid espès que trobem als pots de cigrons cuits o que queda després de coure llegums com els cigrons o les mongetes blanques. Aquest líquid conté proteïnes, midons i altres compostos que es desprenen del llegum durant la cocció. Quan es refreda i es conserva bé, pot adoptar una textura lleugerament gelatinosa i una capacitat emulsificant i espumant molt semblant a la clara d’ou. L’aquafaba és extremadament versàtil i es pot fer servir tant en receptes dolces com salades.

Algunes de les seves aplicacions més comunes són:

1. Merengues veganes

Una de les preparacions més conegudes és la merenga. Quan es munta amb una batedora elèctrica, l’aquafaba es transforma en una escuma ferma i brillant, gairebé idèntica a la de la merenga tradicional fet amb ou.

2. Maionesa sense ou

Gràcies a la seva capacitat d’emulsionar, és ideal per a fer maionesa vegana. Simplement, cal afegir-hi oli, vinagre o llimona i una mica de sal.

3. Rebosteria

L’aquafaba es pot fer servir com a substitut de l’ou en pastissos, galetes, pancakes i muffins. En general, es calcula que 3 cullerades d’aquafaba equivalen a un ou sencer, i 2 cullerades a una clara.

4. Mousses i cremes

Com que es pot muntar com una nata lleugera, també s’utilitza per a fer mousses de xocolata, cremes suaus i altres postres que necessiten una base airejada.

5. Cocteleria

S’usa en lloc de la clara d’ou per a fer còctels espumosos com el whisky sour o el pisco sour, aconseguint la mateixa textura, però amb una opció 100% vegetal.

[do_widget id=category-posts-pro-64]