La màgia inunda Ordino amb ‘Abracadabra: Il·lusionisme i màgia a cal Plandolit’ a l’Era del Raser

Riva visitant l'exposició ‘Abracadabra: Il·lusionisme i màgia a cal Plandolit’
Riva visitant l’exposició ‘Abracadabra: Il·lusionisme i màgia a cal Plandolit’. Foto: SFG.

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, juntament amb el cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Rosar Suñé, acompanyats d’altres autoritats, han visitat aquest dijous a la tarda la nova exposició impulsada pel Ministeri de Cultura a l’Era del Raser d’Ordino ‘Abracadabra: Il·lusionisme i màgia a cal Plandolit’. La proposta expositiva, impulsada conjuntament entre la Biblioteca Nacional d’Andorra i l’Àrea de Museus i Monuments del Ministeri, permet conèixer una de les facetes més desconegudes de la família Areny-Plandolit: la vinculació d’alguns dels seus membres amb el món de la màgia, camp en què van destacar de forma prominent a escala espanyola i internacional durant la primera meitat del segle XX.

En l’acte d’inauguració, emmarcat en la setmana de les Jornades europees del patrimoni, Riva ha apuntat que l’exposició permet assolir un doble objectiu: “posem en valor el patrimoni més desconegut de la família Areny-Plandolit i donem a conèixer l’il·lusionisme, un art de l’entreteniment considerat seriós a principis del segle passat”.

L’exposició compta amb 100m2 de superfície, es divideix en quatre grans blocs i compta amb prop de 100 peces exposades. Pau-Xavier d’Areny-Plandolit i un dels seus fills, Xavier d’Areny-Plandolit, són els protagonistes de l’exposició, que al llarg de la seva vida van situar Ordino a l’epicentre del món de la màgia. Un els moments més destacats és la publicació l’any 1913 del llibre escrit per Pau-Xavier, ‘Las maravillas de la magia moderna’, considerat una de les primeres fonts d’informació en espanyol de l’època moderna que contenia importants dades sobre jocs d’escamoteig, cartomància, màgia de saló, i també un recull de grans il·lusions per a teatres.

L’estructura d’aquest llibre ha estat la base per organitzar l’exposició, que conté un seguit d’objectes, alguns dels quals són originals dels protagonistes andorrans, i d’altres de coetanis. Amb la mostra recollida els visitant podran conèixer com eren aquest tipus d’espectacles en el seu moment de màxima esplendor, quan la màgia era un dels entreteniments més populars que omplia teatres i places. A més, l’exposició també permetrà descobrir quin paper van jugar els membres de la família d’Areny-Plandolit en aquest univers.

L’exposició estarà oberta al públic a partir del 25 de setembre, a les 10 del matí, i el aquest primer cap de setmana serà de portes obertes.

TOTES LES NOTÍCIES