
Els pròxims 7 i 8 d’abril torna GastroPirineus. Aquesta vegada, però, en una edició molt especial. I és que, el primer i únic esdeveniment de cuina de muntanya que al llarg d’aquests anys ha anat recorrent diferents comarques pirinenques, celebra el seu 10è aniversari i ho fa mantenint el mateix esperit que el va veure néixer: la voluntat de donar visibilitat a cuineres i cuiners, col·lectius, escoles de formació, i productors i elaboradors de tot el Pirineu.
Però, per a fer-ho encara més visible, GastroPirineus sempre ha comptat amb el suport i la participació dels millors cuiners i cuineres de tot el territori, des de Carme Ruscalleda a Eduard Xatruch, els germans Torres, Fina Puigdevall, Paco Pérez o Vicent Guimerà, entre molts altres. Aquesta vegada, per a celebrar les 10 edicions del certamen, no podia ser menys: el xef Joan Roca (Celler de Can Roca***) serà l’encarregat de tancar dues jornades que prometen “regalar” molta emoció, elaboracions ancestrals i arrelades al territori, però sobretot, molt bon producte i bona cuina.
Seran dues jornades intenses de cuina en directe i presentacions de producte, que se celebraran a La Molina, un entorn privilegiat de la Cerdanya, envoltat de paisatges espectaculars i amb una gran tradició en el turisme de muntanya i gastronomia d’alta qualitat. D’aquesta manera, i per segon any consecutiu, el certamen, gràcies al suport del principal patrocinador, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), tindrà lloc en una estació d’esquí catalana, consolidant així el seu vincle amb el territori.
Col·lectius de Cuina i Associacions gastronòmiques
A més, mantenint el compromís amb un altre gran patrocinador, l’Agència Catalana de Turisme, l’edició d’enguany donarà especial protagonisme als col·lectius gastronòmics de les comarques pirinenques i als representants d’associacions gastronòmiques, reforçant així la identitat culinària de la zona. Així doncs, passaran per l’escenari els cuiners i cuineres de Cuina Alt Urgell, Cuina Pirinenca de la Cerdanya, l’Associació Gastronòmica La Xicoia (Pallars Sobirà), així com els equips de cuina dels restaurants de l’estació d’esquí Vall de Núria i Vallter 2000, entre molts altres.
Un altre fet que fa que GastroPirineus 2025 sigui una edició molt especial, és que s’emmarca com una de les accions destacades de la distinció Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 (CRMG2025.) Per això, per exemple, es podrà veure i escoltar a la “GastroSàvia ceretana”, la Xussa, que oferirà una sessió de cuina ceretana ancestral. Així també, el director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, oferirà una sessió per a donar més detalls de les activitats que se celebraran en el marc de CRMG2025.
Sessions de producte, vins i el pastís del 10è aniversari
En aquesta desena edició, Cadí, que ha estat sempre present a GastroPirineus, oferirà una sessió de pastisseria amb el pastisser i forner de la Seu d’Urgell, Josep Espuga. Mentre que el segell de qualitat Girona Excel·lent, un altre dels habituals del certamen, portarà a l’escenari de La Molina a Mia Vila, de la Carnisseria Pons de Llívia, per a mostrar les possibilitats culinàries del pa de fetge ceretà i altres productes de la zona.
Els vins també tindran el seu forat a GastroPirineus 2025. El sommelier ceretà, Sergi Figueres, presentarà les últimes novetats nascudes sota el seu segell Thunder Wine Makers. Mentre que la “dolça cirereta” la posarà el prestigiós pastisser, Oriol Balaguer, també molt arrelat a la Cerdanya, que presentarà una “obra dolça inèdita”: el Pastís del 10è aniversari de GastroPirineus.


