Els Raiers, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

La Baixada dels Raiers de la Ribera del Segre, a Coll de Nargó, l'agost de 2021
Baixada de raiers a Coll de Nargó (RàdioSeu)

Els Raiers ja són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El Comitè intergovernamental de la UNESCO dedicat a aquests reconeixements ha avalat aquest migdia de dijous, en l’assemblea que celebra a Rabat (Marroc), la candidatura conjunta que havien presentat els governs d’Àustria, la República Txeca, Alemanya, Polònia, Espanya i Letònia, amb el suport d’una quarantena d’associacions de raiers d’arreu del món.

La declaració de la UNESCO comporta que rebin aquest reconeixement mundial els Raiers de la Ribera del Segre, a Coll de Nargó, i l’associació de la Noguera Pallaresa, a la Pobla de Segur i el Pont de Claverol. Aquestes tres poblacions de l’Alt Pirineu han estat els representants de Catalunya en la defensa aquesta candidatura internacional i, tot i que ja es mostraven confiats a rebre l’aval, tots ells s’han mostrat molt contents i emocionats per la distinció.

<

p class=”project-bodyintroqy0oz”>Esperen que la decisió ajudarà a preservar la divulgació de l’històric ofici, un homenatge a totes les persones que durant anys van destinar la seva vida al transport fluvial de la fusta. Tant la Pobla de Segur com Coll de Nargó ja han preparat actes de celebració per a aquest cap de setmana.

El camí cap a la consecució de la candidatura va començar l’any 2010 a Rovereto, al Trentino, en una assemblea de l’Associació Internacional on ja es va parlar de demanar incloure els raiers a Patrimoni de la Unesco. A la trobada de l’any següent, celebrada a Alemanya, es va acordar iniciar el procés i coincidint amb la Trobada Internacional de Raiers de la Noguera Pallaresa de l’any 2012, que va tenir lloc a la Pobla de Segur amb la presència de més de vint associacions, ja es va començar a treballar per a preparar la candidatura.

Les associacions raieres perseguien el reconeixement de la Unesco per a posar en valor la feina dels avantpassats raiers i la festa que rememora aquest ofici que consistia amb el transport fluvial de la fusta des dels boscos del Pirineu fins al mar.

TOTES LES NOTÍCIES