Els consells comarcals de l’Alt Pirineu i d’Aran plantejaran a la Generalitat els reptes del territori

consells comarcals de l'Alt Pirineu i la síndica d'Aran
Els consells comarcals de l’Alt Pirineu i la síndica d’Aran. Foto: Consell Comarcal de l’Alt Urgell

Els presidents i les presidentes dels consells comarcals de l’Alt Pirineu i la síndica d’Aran s’han reunit avui a la Seu d’Urgell per avançar en el plantejament de les reivindicacions del territori, les quals presentaran pròximament al president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Les institucions pirinenques i aranesa estan treballant en l’elaboració d’un document que ha de recollir les mancances que pateixen aquests territoris i els reptes de futur que tenen al davant per tal que “els veïns i les veïnes de l’Alt Pirineu i l’Aran tinguin l’accés als serveis públics en les mateixes condicions que la resta de ciutadans i ciutadanes de Catalunya”.

A la reunió hi han assistit la síndica d’Aran, Maria Vergés; les presidentes dels consells comarcals de l’Alt Urgell, Josefina Lladós, i de l’Alta Ribagorça, Maria José Erta; i els presidents dels consells comarcals del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, i del Pallars Sobirà, Carlos Isús. El president de Cerdanya, Isidre Chia, ha excusat la seva assistència per qüestions d’agenda.

El document en què s’està treballant s’estructura en tres grans eixos: atenció a les persones; governança i gestió territorial; i legislació i normativa. Els representants de l’Alt Pirineu i Aran tenen molt clarn que vetllar per la qualitat de vida dels habitants d’aquests territoris ha de ser l’objectiu prioritari de totes les polítiques que s’hi vagin desplegant en els pròxims anys. Per aquest motiu volen posar en relleu els principals obstacles amb què es troben: dispersió demogràfica, despoblament i envelliment, entre altres.

Quant a la governança i la gestió territorial, els presidents dels consells comarcals de l’Alt Pirineu i la síndica d’Aran posen sobre la taula els dèficits, reptes i inquietuds en matèria de comunicacions terrestres, telecomunicacions i transició energètica. Finalment, pel que fa a l’eix de legislació i normativa, s’insisteix en la necessitat de no dilatar més, per part del Parlament de Catalunya, l’aprovació de les lleis de Muntanya i de Territori.

TOTES LES NOTÍCIES