“La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell és un exemple que hem de reproduir en d’altres llocs del país -Catalunya-, una fira amb molta tradició que es va saber reinventar-se, que va saber trobar ara fa trenta anys un valor afegit amb el formatge, un producte vinculat amb el territori, i que ajuda a mantenir un relat per a explicar els productes agroalimentaris que tenim a Catalunya”, ha afirmat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Govern de la Generalitat, Òscar Ordeig en la inauguració oficial de la Fira de Sant Ermengol celebrada a la sala de plens de l’Ajuntament urgellenc aquest dissabte, 19 d’octubre.
El conseller Ordeig, acompanyat per l’alcalde de la Seu, Joan Barrera, i la tinent d’alcalde i regidora de la Fira, Gemma Tó, ha explicat davant dels membres del consistori municipal, alcaldes i regidors de la comarca i d’altres autoritats del territori pirinenc, que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació vol posar també en valor la Fira de Sant Ermengol.
Per això, el conseller ha anunciat que des del Departament que ell mateix encapçala ha creat una línia d’ajuts adreçats a fires agroalimentàries de Catalunya que tinguin productes vinculats amb el territori, amb molta tradició i història. “Fires, com la de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, que no només que venen de lluny sinó que volem que vagin més lluny, i que alhora puguin tenir aquest punt de modernitat i professionalitat”, ha manifestat Òscar Ordeig.
En l’acte inaugural de la Fira de Sant Ermengol, Joan Barrera, alcalde de la Seu, ha manifestat que “la Fira, actualment ja no s’entendria sense la Fira de Formatges Artesans del Pirineu”. En aquest sentit Barrera ha destacat que la Fira de Sant Ermengol és una “fira viva, que s’ha anat reinventant al llarg dels anys, i que enguany fa un pas més portant la fira de formatges al passeig Joan Brudieu, al bell mig de la ciutat”. Barrera ha volgut reconèixer públicament el mèrit de Joan Ganyet i Santi Mallol, com alcalde i regidor de Promoció Econòmica, respectivament, que “en el seu moment van apostar per la creació de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu i van contribuir amb el seu lideratge i dedicació a que aquesta fira esdevingués un referent del nostre territori i de tot Catalunya”.
Per la seva part, la tinent d’alcalde i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Tó, ha volgut agrair a totes les àrees de l’Ajuntament de la Seu que d’alguna manera o altra han fet possible aquesta Fira de Sant Ermengol 2024. “Avui la paraula és orgull: orgull de territori, orgull de ciutat, orgull d’equip, orgull de fira”.
Al respecte, Tó ha fet extensiu aquets agraïment a la ciutadania i als participants per la seva paciència i comprensió per tots els canvis que s’han incorporat en aquesta edició.
Formatges premiats en el 30è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
Matons, recuits i brossats
1r | Mató de Cabra de Formatgeria de Tòrrec |
2n | Llebremató de Formatgeria Castell-llebre |
3r | Mató de cabra de Formatgeria Tiraval |
Formatges frescos
1r | Formatge d’untar de Formatgeria de Montmelús |
2n | Lluna de 30 cabres |
3r | Fresc de cabra de Formatgeria Palou |
Formatges de cabra, quallada àcida
1r | Lo Coscollet de Formatges l’Oliva |
2n | Cendrat de Formatgeria Tiraval |
3r | Madurat de Formatgeria la Bauma |
Formatges de cabra, quallada enzimàtica, pasta dura
1r | El Crua-Llebre de Formatgeria Castell-llebre |
2n | La Cabrideta de Formatges Vall de Meranges |
3r | Font Curat de Formatges Vilavella |
Formatges de cabra, quallada mixta, pasta tova
1r | Crava de la Formatgeria a Taüll |
2n | Floc de Formatgeria Palou |
3r | Cabraflor de Formatges de l’Abadessa |
Formatges de vaca, quallada àcida
1r | Categoria declarada deserta per no haver-se presentat prou formatges a concurs |
2n | |
3r |
Formatges de vaca, quallada enzimàtica
1r | Tometa de Formatges de l’Abadessa |
2n | El Bac de Mas el Lladré |
3r | Muxu de Lácteos Goine |
Formatges de vaca, quallada mixta, pasta tova
1r | Puigpedrós de Molí de Ger |
2n | Tou del Lluçanès de Formatges Reixagó |
3r | El Tou de Matamala de Mas el Lladré |
Formatges d’ovella, quallada àcida
1r | La Gàrgola de Formatgeria del Miracle |
2n | Colomina de Formatgeria Montsent de Pallars |
3r | Làctica de Cal Majuba |
Formatges d’ovella, quallada enzimàtica, pasta dura
1r | Eginoko Artzaia de SAT Olano |
2n | Atekoa Gazta de Quesería Atekoa |
3r | Serrat Fumat de Casa Mateu |
Formatges d’ovella, quallada mixta, pasta tova
1r | Gála de Lácteos Goine |
2n | Tou de Casa Mateu |
3r | Les Cuines de Formatgeria del Miracle |
Tupí o Gaztazarra
1r | Gaztazaharra de J. Aramburu Elkarte SAT |
2n | Lo Topí de Ratafia de Formatges de Pallars – Sinyó de Miravet |
3r | Tupí del Serrat Gros de Serrat Gros |
Formatges blaus
1r | Leze Urdin de La Leze |
2n | Blau Blastareny de Formatgeria Tiraval |
3r | Blau de Jutglar de Formatges Reixagó |
Formatges amb condiments
1r | Castanya de Bauma de Formatgeria la Bauma |
2n | Lo Pebrat de Serrat Gros |
3r | Reserva amb tòfona negra de Formatges Vall de Meranges |
Iogurts i llets fermentades
1r | Iogurt natural de La Reula |
2n | Iogurt de cabra de Formatgeria Palou |
3r | Iogurt de cabra de Formatgeria Tòrrec |
Pasta cuita
1r | Fregada amb cervesa de Casa Mateu |
2n | Tartallotja de Molí de Ger |
3r | Claustre de Formatgeria del Miracle |
Per altra banda, també hi ha hagut aquests reconeixements:
Amic del Formatge: Escola de Pastors i Pastores de Catalunya.
Mencions Honorífiques: Joan Ganyet i Santi Mallol.