El conseller català, Òscar Ordeig, lloa la Fira de Sant Ermengol de la Seu per la seva exitosa aposta pel formatge artesà del Pirineu

Quart per l'esquerra, el ministre andorrà, Guillem Casal, amb el conseller català Ordeig, l'alcalde Barrera i la regidora Tó (Aj. la Seu)
Quart per l’esquerra, el ministre andorrà, Guillem Casal, amb el conseller català Ordeig, l’alcalde Barrera i la regidora Tó (Aj. la Seu)

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell és un exemple que hem de reproduir en d’altres llocs del país -Catalunya-, una fira amb molta tradició que es va saber reinventar-se, que va saber trobar ara fa trenta anys un valor afegit amb el formatge, un producte vinculat amb el territori, i que ajuda a mantenir un relat per a explicar els productes agroalimentaris que tenim a Catalunya”, ha afirmat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Govern de la Generalitat, Òscar Ordeig en la inauguració oficial de la Fira de Sant Ermengol celebrada a la sala de plens de l’Ajuntament urgellenc aquest dissabte, 19 d’octubre.

El conseller Ordeig, acompanyat per l’alcalde de la Seu, Joan Barrera, i la tinent d’alcalde i regidora de la Fira, Gemma Tó, ha explicat davant dels membres del consistori municipal, alcaldes i regidors de la comarca i d’altres autoritats del territori pirinenc, que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació vol posar també en valor la Fira de Sant Ermengol.

Per això, el conseller ha anunciat que des del Departament que ell mateix encapçala ha creat una línia d’ajuts adreçats a fires agroalimentàries de Catalunya que tinguin productes vinculats amb el territori, amb molta tradició i història. “Fires, com la de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, que no només que venen de lluny sinó que volem que vagin més lluny, i que alhora puguin tenir aquest punt de modernitat i professionalitat”, ha manifestat Òscar Ordeig.

En l’acte inaugural de la Fira de Sant Ermengol, Joan Barrera, alcalde de la Seu, ha manifestat que “la Fira, actualment ja no s’entendria sense la Fira de Formatges Artesans del Pirineu”. En aquest sentit Barrera ha destacat que la Fira de Sant Ermengol és una “fira viva, que s’ha anat reinventant al llarg dels anys, i que enguany fa un pas més portant la fira de formatges al passeig Joan Brudieu, al bell mig de la ciutat”. Barrera ha volgut reconèixer públicament el mèrit de Joan Ganyet i Santi Mallol, com alcalde i regidor de Promoció Econòmica, respectivament, que “en el seu moment van apostar per la creació de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu i van contribuir amb el seu lideratge i dedicació a que aquesta fira esdevingués un referent del nostre territori i de tot Catalunya”.

Per la seva part, la tinent d’alcalde i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Tó, ha volgut agrair a totes les àrees de l’Ajuntament de la Seu que d’alguna manera o altra han fet possible aquesta Fira de Sant Ermengol 2024. “Avui la paraula és orgull: orgull de territori, orgull de ciutat, orgull d’equip, orgull de fira”

Al respecte, ha fet extensiu aquets agraïment a la ciutadania i als participants per la seva paciència i comprensió per tots els canvis que s’han incorporat en aquesta edició.



Formatges premiats en el 30è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu

Matons, recuits i brossats

    1rMató de Cabra de Formatgeria de Tòrrec
    2nLlebremató de Formatgeria Castell-llebre
    3rMató de cabra de Formatgeria Tiraval

    Formatges frescos

    1rFormatge d’untar de Formatgeria de Montmelús
    2nLluna de 30 cabres
    3rFresc de cabra de Formatgeria Palou

    Formatges de cabra, quallada àcida

    1rLo Coscollet de Formatges l’Oliva
    2nCendrat de Formatgeria Tiraval
    3rMadurat de Formatgeria la Bauma

    Formatges de cabra, quallada enzimàtica, pasta dura

    1rEl Crua-Llebre de Formatgeria Castell-llebre
    2nLa Cabrideta de Formatges Vall de Meranges
    3rFont Curat de Formatges Vilavella

    Formatges de cabra, quallada mixta, pasta tova

    1rCrava de la Formatgeria a Taüll
    2nFloc de Formatgeria Palou
    3rCabraflor de Formatges de l’Abadessa

    Formatges de vaca, quallada àcida

    1rCategoria declarada deserta per no haver-se presentat prou formatges a concurs
    2n
    3r

    Formatges de vaca, quallada enzimàtica

    1rTometa de Formatges de l’Abadessa
    2nEl Bac de Mas el Lladré
    3rMuxu de Lácteos Goine

    Formatges de vaca, quallada mixta, pasta tova

    1rPuigpedrós de Molí de Ger
    2nTou del Lluçanès de Formatges Reixagó
    3rEl Tou de Matamala de Mas el Lladré

    Formatges d’ovella, quallada àcida

    1rLa Gàrgola de Formatgeria del Miracle
    2nColomina de Formatgeria Montsent de Pallars
    3rLàctica de Cal Majuba

    Formatges d’ovella, quallada enzimàtica, pasta dura

      1rEginoko Artzaia de SAT Olano
      2nAtekoa Gazta de Quesería Atekoa
      3rSerrat Fumat de Casa Mateu

      Formatges d’ovella, quallada mixta, pasta tova

        1rGála de Lácteos Goine
        2nTou de Casa Mateu
        3rLes Cuines de Formatgeria del Miracle

        Tupí o Gaztazarra

          1rGaztazaharra de J. Aramburu Elkarte SAT
          2nLo Topí de Ratafia de Formatges de Pallars – Sinyó de Miravet
          3rTupí del Serrat Gros de Serrat Gros

          Formatges blaus

            1rLeze Urdin de La Leze
            2nBlau Blastareny de Formatgeria Tiraval
            3rBlau de Jutglar de Formatges Reixagó

            Formatges amb condiments

              1rCastanya de Bauma de Formatgeria la Bauma
              2nLo Pebrat de Serrat Gros
              3rReserva amb tòfona negra de Formatges Vall de Meranges

              Iogurts i llets fermentades

                1rIogurt natural de La Reula
                2nIogurt de cabra de Formatgeria Palou
                3rIogurt de cabra de Formatgeria Tòrrec

                Pasta cuita

                  1rFregada amb cervesa de Casa Mateu
                  2nTartallotja de Molí de Ger
                  3rClaustre de Formatgeria del Miracle

                  Per altra banda, també hi ha hagut aquests reconeixements:

                  Amic del Formatge: Escola de Pastors i Pastores de Catalunya.

                  Mencions Honorífiques: Joan Ganyet i Santi Mallol.

                  [do_widget id=category-posts-pro-64]