
“Soc de Bosc’25” és una iniciativa que combina divulgació, reflexió i acció solidària per a posar el focus en la situació dels boscos del Pirineu i un àpat solidari en el qual degustar productes de proximitat. La jornada vol interpel·lar totes les persones i institucions preocupades pel futur forestal del Pirineu. El proper divendres, 24 d’octubre, a Cerdanya Viva, amb el títol “Els boscos: una oportunitat per les persones del territori”, l’acte pretén subratllar el paper dels boscos no només com a ecosistemes naturals, sinó també com a motor de desenvolupament local i comunitari.
Aquest acte té un cost de 29 € per a persones adultes i 15,5 € per als infants, que inclou la inscripció a la jornada solidària i el sopar benèfic. Tot el que es recapti es destinarà íntegrament a Integra Pirineus, una entitat social que combina la gestió forestal amb la inserció laboral de col·lectius vulnerables.
L’objectiu d’aquesta jornada és generar consciència i mobilitzar la ciutadania per a afrontar reptes com la gestió forestal sostenible, la prevenció d’incendis i la relació entre el paisatge i l’economia local. Per aquest motiu, es comptarà amb una primera ponència a càrrec de Mario Beltran (responsable de negocis al Hub Forestal de CTFC) sobre l’evolució dels boscos del Pirineu. A partir d’aquesta xerrada es parlarà sobre com afrontar el present i el futur dels boscos pirinencs amb una taula amb experts: Teresa Cervera (cap de l’Àrea de foment de la gestió forestal sostenible del CPFC), Jordi Oliveres (cap de la unitat GRAF de Lleida), Saulo Pujolàs (cap de colla forestal a Integra Pirineus) i Eva Prat (ramadera de la granja i formatgeria Casa Forga). Aquesta taula anirà dinamitzada per Vanessa Freixa, experta en sobirania alimentària i dinamització territorial.
A les 21h hi haurà el sopar solidari amb productes locals -procedents de ramaders i granges estretament vinculats al territori i als boscos- seran els protagonistes dels plats elaborats a la cuina viva de l’Arç, la Gastroteca Regenerativa de Cerdanya Viva: una proposta gastronòmica de proximitat, ecològica i de temporada. El menú oferirà plats com focaccia amb tomàquet fermentat, trinxat de col kale, sopa de farigola, estofat ecològic de vedella de Coopyrene i unes postres de poma i carbassa, acompanyats de vins i begudes del territori.
Aquest sopar serà possible gràcies als €coCerdans, la moneda virtual solidària de Cerdanya Viva. Aquesta eina permet als clients de l’allotjament, als socis del Club Esportiu i al personal fer donacions i acumular recompenses per a les seves accions ambientals. Les recompenses s’acumulen en una “guardiola” al llarg de l’any i, gràcies a aquest fons, es pot dur a terme el sopar solidari.
Programa
- 18:00 h — Recepció de participants i còctel de benvinguda
18:30 h — Ponència i taula rodona amb els experts:
• Mario Beltran — Responsable de Negocis al Hub Forestal del CTFC
• Teresa Cervera — Cap de l’Àrea de foment de la gestió forestal sostenible del CPFC
• Jordi Oliveres — Cap de la unitat GRAF de Lleida
• Saulo Pujolàs — Cap de colla forestal a Integra Pirineus
• Eva Prat — Ramadera de la granja i formatgeria Casa Forga
(Modera: Vanessa Freixa, experta en sobirania alimentària i dinamització territorial) - 21:00 h — Sopar degustació amb productes del territori
Inscripcions a: https://cerdanyaviva.com/oferta-promo/soc-de-bosc/.
