Bartumeu reclama la defensa dels drets humans a l’Iran

Jaume Bartumeu i Bernard Cazeneuve conversant cordialment
Jaume Bartumeu i Bernard Cazeneuve, també sotasignant, conversant cordialment (Progressistes – SDP)

Jaume Bartumeu ha signat, junt amb més de cent antics líders de tot el món, una carta oberta en la qual urgeixen la comunitat internacional a defensar els drets humans a l’Iran. La carta, signada i tramesa la setmana passada, s’ha adreçat al president dels Estats Units, Joe Biden, el president del Consell Europeu, Charles Michel, al primer ministre britànic, Rishi Sunak i al cap de govern canadenc Justin Trudeau. També l’han rebut els líders dels vint-i-set estats membres de la Unió Europea.

Els signants d’aquesta carta posen de manifest que des del mes de setembre del 2022 “… el món és testimoni de l’extraordinària rebel·lió popular que s’ha estès per tot l’Iran per a demanar llibertat i democràcia. Segons els informes, semblaria que haurien mort uns 750 manifestants i que uns 30.000 haurien estat arrestats.”

Els signants també escriuen que “… les dècades de silenci aparent i d’inacció per part de la comunitat internacional han ajudat a alimentar una cultura d’impunitat.”

Alhora puntualitzen que “tot i que qualsevol canvi ha de venir del poble de l’Iran, la comunitat internacional té la responsabilitat de donar suport als seus drets humans.”

Entre els cent vuit signants es troben dos antics presidents de la Comissió Europea –Romano Prodi i Jean-Claude Junker–, tres presidents que han rebut el Premi Nobel de la Pau –el polonès Lech Walesa, el colombià Juan Manuel Santos i el costa-riqueny Óscar Arias–, també l’expresident de Portugal, Aníbal Cavaco Silva.

Jaume Bartumeu ha signat junt amb altres exprimers ministres francesos –Edith Cresson i Bernard Cazeneuve–, italians –Mateo Renzi i Giuliano Amato–, i espanyols –José Maria Aznar i Mariano Rajoy–, així com amb l’exprimer ministre de Liechtenstein, Mario Frick.

TOTES LES NOTÍCIES