Andorra espera la resposta de Catalunya a la demanda “justa i equitativa” de permetre la mobilitat

Xavier Espot signant al llibre de condolences per la pèrdua d'Òscar Ribas
Xavier Espot signant al llibre de condolences per la pèrdua d’Òscar Ribas. Foto: SFG

El cap de Govern, Xavier Espot, ha manifestat que s’està en espera de la resposta per part de Catalunya a la demanda andorrana de permetre la mobilitat entre els dos territoris. Una demanda que, a parer de l’Executiu, és “justa i equitativa”. A més, “respon a les bones relaciones de veïnatge entre Catalunya i Andorra”, ha dit.

“Creiem que és una justa contraprestació a tot el suport, particularment en l’àmbit sanitari, que fa molts anys que nosaltres donem als residents de l’Alt Urgell“, ha expressat Espot. En aquest punt, el cap de l’Executiu ha recordat la col·laboració en matèria de diàlisis, el fet que s’ha ventilat a veïns de la comarca veïna en el context de la crisi sanitària de la Covid-19, així com s’han realitzat un miler de proves TMA per a diagnosticar la malaltia a residents de l’Alt Urgell.

El cap de Govern ha valorat que el decret català, en el que es permet la mobilitat entre Andorra i l’Alt Urgell, no respon a la voluntat política expressada i tampoc estableix una equiparació real, pel que “aquesta qüestió s’hauria de desbloquejar en els millors terminis“.

Des de l’Executiu s’entén que la mesura “no comporta cap millora per a Andorra, en tot cas, si una millora pot comportar és per a l’Alt Urgell”, ha dit Espot, que ha valorat que “no hi ha cap raó sanitària o epidemiològica” que justifiqui la decisió de no permetre al catalans de fer turisme a Andorra però sí per tot el territori català.

Espot ha assegurat que “no puc dir que hagi trobat una falta de lleialtat en el Govern de Catalunya, perquè no és el cas”. Però sí que hi ha un “desacord” en el sentit que la “bona predisposició”, que sempre ha presidit les reunions i converses entre representants dels dos governs, “malauradament no s’ha acabat de plasmar jurídicament en aquest decret”. “Una diferència que crec que s’ha de salvar políticament”, ha manifestat Espot.

TOTES LES NOTÍCIES