Andorra informa de la voluntat d’obrir les pistes d’esquí el 2 de gener

Vallnord Pal
Vallnord Pal Arinsal. Foto Vallnord

El cap de Govern, Xavier Espot, s’ha reunit aquest dimarts al matí amb el primer ministre francès, Jean Castex, en una reunió telemàtica. En la trobada també hi ha participat el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, i l’ambaixadora d’Andorra a França, Eva Descarrega. La delegació francesa l’han completat el secretari d’Estat d’Afers Europeus gal, Clément Beaune, i la consellera diplomàtica de Castex, Pauline Carmona, el director adjunt de la direcció d’Europa i d’Afers Exteriors, Cyril Piquemal, així com l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet.

Espot ha informat Castex de la voluntat de l’Executiu de permetre l’obertura de les pistes d’esquí a partir del 2 de gener sempre que la situació epidemiològica ho permeti. En aquest sentit, el primer ministre francès ha agraït la posició del Principat d’endarrerir-ne l’obertura i alinear-se així amb la Unió Europea, i s’ha convingut de coordinar els protocols sanitaris respectius a partir de l’obertura.

Durant la trobada, que s’havia de celebrar a París però que, degut al confinament del primer ministre gal, ha tingut lloc telemàticament, Castex ha assegurat que França adoptarà un rol d’acompanyament per ampliar les eines de finançament d’Andorra, especialment amb el Banc Central Europeu. A més, França ha reafirmat la seva voluntat d’accelerar i facilitar les negociacions per a l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea, donat que l’any 2022 França assumirà la seva presidència de torn el primer semestre de l’any 2022.

De la mateixa manera, ambdós mandataris s’han emplaçat a seguir enfortint els contactes bilaterals vinculats a la negociació de l’Acord d’associació, a través de les respectives secretaries d’Estat donant continuïtat a la reunió que els dos secretaris d’Estat d’Afers Europeus, Riba i Beaune, ja van mantenir el passat mes d’octubre a París.

 

Impuls d’una àrea funcional del Pirineu Est amb Andorra al centre

La delegació andorrana també ha expressat la voluntat d’impulsar, dins del marc de la programació del Programa POCTEFA 20-21 i 21-27, una àrea funcional que inclogui els territoris veïns més pròxims del nord i del sud i on es puguin crear sinergies en els àmbits dels intercanvis econòmics, de la salut, del turisme o de les polítiques d’ocupació entre altres.

TOTES LES NOTÍCIES