Sant Jordi 2025: Un abril literari a totes les parròquies amb molts autors i editors del país

Teresa Ventura

Va ser mossèn Ramon Rossell, de Canillo, qui va obrir les presentacions de les novetats del Sant Jordi 2025 amb el seu últim llibre “Carta d’un capellà jubilat als seus amics” (10.4.2025) on l’autor, entre altres coses, i amb un llenguatge intimista, va fer referència a “Jubilare” del llatí “Crit d’alegria”.

En segon lloc, el dia 12 d’abril, la Biblioteca d’Encamp va compartir el seu matí literari amb una taula rodona impulsada per la Xarxa de Biblioteques del país i on es varen presentar ”Làser”, del Dr. Frank Garcia; “Colls d’ampolla” de Marc Cortés; “Sentinella”, l’últim llibre de Joan Peruga. Jordi Casamajor va oferir el seu estudi amb el títol de “Consideracions sobre l’art rupestre” (Marinada Edicions).

Mentre, l’editorial Acadèmia Masegosa va presentar “Un any més de la nostra vida”, obra pòstuma del també actor i director teatral Xavier Fernández. Un estudi prologat pel també actor Pere Tomàs i on l’editora hi aporta la seva visió històrica sobre el teatre, no en va es autora del llibre “En terres d’Andorra (obra teatral)” (2019). Editorial Masegosa també va presentar a Canillo “La Canòlich i el misteri de la Neu”, de Cristina Rodríguez. El mateix dia 9 d’abril es va llegir alguns “Contes de bona Nit”, de mossèn Ramón, dins el programa “Un món de lletres”. L’escriptora Mariona Bessa també va presentar, el dia 9, i també a Canillo, el seu últim llibre amb el títol de “L’ascens dels rebels” (Premi Joaquim Ruyra de literatura juvenil) on, alhora, es va presentar el “Premi Carlemany per al Foment de la Lectura” (2022) “Les estrelles de Lilith”, de Laura Casanovas Borrell.

Per la seva banda, l’editor Jan Arimany va oferir la traducció de “Pregoneu-ho als quatre vents”, de James Baldwin (1924 – 1987). Baldwin, va ser un gran novel·lista, poeta, dramaturg, assagista i un gran activista pels drets civils dels estatunidencs.

Seguidament i, en una altra línia, trobem el recull de poemes musicats de la professora i compositora Natàlia Solà que presenta “Interiors”. Al seu dia “interiors” va donar nom a un recital que es va fer a la Massana i que ara complementa amb aquest llibre molt recomanat per als amants de la poètica i la música. L’obra inclou poemes de diferents autors com “l’Aixartell”, de l’Antoni Morell (ACS), i “Pastor de somnis”, de l’Esteve Albert (ACS), amb qui l’autora ja havia compartit “El despertar de les aigües”, una obra que al seu dia va ser cantada, pel Cor Nacional dels Petits Cantors d’Andorra, dirigit per Catherine Metayer.

Canillo també va gaudir de les “Vivències d’un canillenc”, de Jaume Rossa i que va comptar amb la presència de Cerni Pol, net de l’autor i que va ser presentat pel periodista Andrès Luengo, un llibre editat per Anem Editors que també havia editat el seu anterior llibre.

Una altre llibre anterior a destacar es el “Projecte i creació de l’Escola Andorrana”, escrita a quatre mans per Maria Teresa Cairat i Anna Zamora i prologat per Roser Bastida. Un llibre que, per cert ja vàrem comentar en la seva presentació del gener 2025 en aquest mateix mitjà de comunicació.

“L’ànima separada del cos”, d’Eva Arasa (Medusa), es va presentar també el dijous 10 d’abril, a Canillo, juntament amb “Sentinella”, de Joan Peruga. Per cert, juntament amb la seva esposa, Pilar Burgués, autora de “Flaixos de llum blanca” ( 2015) i “Vacances de Xics” (il·lustrat per Sergi Mas), ambdós autors van ser mereixedors del Premi Àgora Cultural 2022.

Coberta del llibre "Sentinella", de Joan Peruga
Coberta del llibre “Sentinella”, de Joan Peruga

Eva Arasa és autora d’altres obres com “Cossos estranys” i el poemari “Les oliveres i altres paisatges perduts”, on va comptar amb les il·lustracions de la seva germana Assumpta, un llibre que es va publicar l’any 2021.

També, el dia 14 d’Abril, es va presentar “Val de Norra”, d’Albert Pujal, al vestíbul del Consell General. Un interessant estudi que els topònims que l’autor ha documentat a l’Andorra d’entre els segle XII i el segle XVII. Són més de 6000 llocs de nom. Albert Pujal va ser reconegut amb un dels Premis Àgora Cultural d’Andorra l’any 2022 i és autor d’altres obres com “Història de les pastures d’hivern”, publicat l’any 2015.

Aquest estudi sobre els topònims és un treball en la línia de “Qui es qui, als carrers d’Andorra”, publicat al seu dia pel també escriptor i periodista Alfred Llahí, i que constitueix un complement historiogràfic del país. Llahí és autor de diversos llibres de país on també s’hi destaca “Andorra, tierra de acogida” i una llarga llista de produccions literàries que també va presentar a l’última edició de la Setmana del Llibre en català a Barcelona (setembre 2024).

L’endemà, dia 15 d’abril, la Biblioteca Comunal de Sant Julià de Lòria va acollir la presentació de “Proliferen les calandres”, a càrrec del mateix autor, David Gálvez que, per altra banda, i com a editor, ja havia presentat i traduït prèviament, “Picasso en el Pirineo”, d’Iñaki Rubio.

Aquest any, la tradicional “Lectura del Quixot”, organitzada per l’Ambaixada Espanyola al Principat d’Andorra i l’Institut Cervantes de Tolosa, amb el suport del Comú de Canillo, s’ha programat a Canillo. Serà el mateix dia 23, diada de Sant Jordi, de les 10 del matí fins les 11, a l’església de Sant Joan de Caselles (acte cancel·lat per la mort del papa Francesc).

Finalment, voldria destacar el “Salt al vuit” que recull de forma magistral 8 anys d’acudits publicats al Diari d’Andorra del també il·lustrador Jordi Planelles. Està editat pel mateix mitjà de comunicació. I és una irònica visió de la actualitat.

Per proximitat s’ha de recomanar també “La Seu d’Urgell desapareguda”, escrita per l’escriptor Climent Miró i que ens aporta la memòria de la Seu, molt propera al Principat d’Andorra. De l’any anterior també podrem trobar “Sentiments de l’albada”, del poeta i escriptor Juli Fernández Blasi.

Portada del llibre "La Seu d'Urgell desapareguda", de Climent Miró
Portada del llibre “La Seu d’Urgell desapareguda”, de Climent Miró

Tanmateix, no podem oblidar les nombroses publicacions de la Societat Andorrana de Ciències (SAC) i que també es poden trobar a l’estand d’Àgora Cultural; aquest any juntament amb la revista número 37, que es presentarà el pròxim dimarts dia 22 d’Abril al Centre Cultural de la Llacuna, a les 19 hores.

Alhora, i en el mateix acte, la coordinadora d’Àgora i presidenta de la SAC, Àngels Mach, presentarà la litografia de Sant Jordi 2025, aquest any creada per l’artista andorrà Xavi Casals.

Per altra banda, s’ha de constatar que aquest any la Fira del Llibre i les Roses del dia de Sant Jordi d’Andorra la Vella, comptarà amb una nova ubicació prevista (cas de no ploure) a la Rotonda d’Andorra la Vella, a causa de les obres de reforma de la plaça del Poble. Cas de pluja la Fira del Llibre, es traslladaria al Centre de Congressos del Comú d’Andorra la Vella. Tots hi sou convidats!



Text: Teresa Ventura. Membre de l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra (APCA)

[do_widget id=category-posts-pro-64]