De receptes d’escudella i carn d’olla n’hi han tantes com cases, és a dir, cadascú se la fa a la seva manera. Nosaltres li posem els peus de porc ja bullits a la part final i així ens estalviem mitja horeta, pel que fa les carns hi ha qui vol botifarra blanca i negra o només d’una classe, hi ha que els hi agrada la pilota amb pinyons o sense, amb un toc de canyella com nosaltres o no, amb sagí, amb…….. feu-la com vulgueu, però gaudiu d’aquesta recepta al vostre gust.
Ingredients
8 Litres d’aigua (dels 8 litres van acabar sortint 3,5 litres d’escudella)
2 Peces de gallina
2 Talls de cansalada viada
1 Os de pernil
1 Os de vedella
3 Trossos de peus de porc bullits
1 Botifarra negre
40g de sagí
1/2 col verda
3 Pastanagues
1 Nap
2 Apis (sense les fulles)
4 Patates
1 Porro
100g de cigrons (els posarem en remull el dia abans)
2 Pilotes: 400g de carn picada de vedella i porc, 1 ou, molla de pa, 1 all, julivert, sal, pebre, canyella i farina
Sal
Elaboració
- En una olla posem els 8 litres d’aigua a bullir.
- En arrencar el bull afegim la gallina, la cansalada viada, l’os de pernil, l’os de vedella i l’ingredient que posaven les nostres avies, el sagí (no afegir sal fins al final de la recepta).
- Deixarem bullint durant 1 hora i anirem escumant per treure les impureses.
- Mentre esperem aquesta hora, farem les pilotes.
- En un bol barrejarem la carn picada, el julivert i l’all picat, la molla de pa, la sal, el pebre i nosaltres li vam posar un toc de canyella. Quan tinguem tot ben barrejat farem dues pilotes i les enfarinarem. Reservarem aquestes pilotes a la nevera fins que les fem servir.
- Passada l’hora de la primera part del bull, afegirem la col, les pastanagues, el nap, el porro, l’api i els cigrons remullats (recordeu posar-los en remull el dia abans) i tornarem a deixar-ho bullint una altre hora més. Escumem de tant en tant ehh!!
- Un cop hagi passat aquesta hora serà el torn d’afegir la botifarra negra, els peus de porc bullits , les patates i les pilotes. Deixarem bullint 30 minuts més.
- Durant els minuts finals serà l’hora de provar per tal d’afegir la sal al nostre gust.
- … i senyors i senyores ja tenim la nostra recepta d’escudella i carn d’olla preparada.
- Ara serà l’hora de fer manualitats, separant les carns, les verdures i els cigrons, tot colant l’escudella.
Apa, ja podeu gaudir d’una escudella calenteta amb molt bon gust !!
Normalment sobra carn d’olla i nosaltres vam fer unes croquetes de les sobres amb les verdures incloses que estaven d’escàndol.
SALUT I BON MENJAR!!
Podeu trobar més receptes a cuinateca.cat