El Govern de Catalunya convoca nous ajuts al manteniment de camins de muntanya

Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell
Ribera d’Urgellet, a l’Alt Urgell. Foto: ARXIU

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat la resolució mitjançant la qual el nou Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori obre la convocatòria d’enguany per a tasques de manteniment de la xarxa veïnal i rural de camins de muntanya, amb una dotació total de 2,5 milions d’euros. Els ens públics interessats disposen d’un mes per presentar les seves sol·licituds.

El Govern de Catalunya, ha avançat que, d’aquesta partida, l’Alt Urgell disposarà 375.228 euros. És la xifra més alta, tenint en compte que és la comarca de muntanya amb una xarxa de camins més extensa i que la quantitat es fixa segons aquest criteri. La segueixen el Pallars Sobirà (amb més de 318.000 euros), el Solsonès (301.000), el Pallars Jussà (298.000), el Berguedà (242.000), la Cerdanya (233.000), la Garrotxa (214.000), el Ripollès (206.000), l’Alta Ribagorça (160.000) i l’Aran (150.000).

L’objecte final d’aquest ajut és “la millora de la qualitat de vida de la població de muntanya i el foment del desenvolupament econòmic local, mitjançant la millora de l’accessibilitat als petits nuclis de població i als punts d’interès econòmic”, segons expressen des de la Generalitat.

Els ajuts s’emmarquen en la Llei d’Alta Muntanya, que reconeix aquestes deu comarques com a àrees de muntanya amb unes característiques orogràfiques i climàtiques que dificulten les comunicacions, especialment a l’Alt Pirineu, amb una densitat de població molt baixa i un gran nombre de pobles dispersos. Això es tradueix en una accessibilitat sovint complexa i en uns costos de construcció i manteniment de la xarxa viària molt elevats.

Per aquest motiu es dóna suport, des de fa més d’una dècada, als consells comarcals de muntanya i al Conselh Generau d’Aran en la seva tasca de gestió dels camins que els són propis.

[do_widget id=category-posts-pro-64]